Quantcast
Channel: Verda Spirito
Viewing all 195 articles
Browse latest View live

Autoportretul scriitorului ca alergator de cursa lunga

$
0
0
Nu ma pot abtine sa nu recomand si din cartile si autorii peste care mai dau.
Un autor descoperit acum vreo 2 ani (de fapt, cineva foarte drag mi-a inmanat o carte de-a sa, cu recomandarile de rigoare), pe care abia in ultima perioada am inceput sa il citesc cu adevarat, este japonezul Haruki Murakami.
Daca va place suprarealismul combinat cu realitatea urbana, decadenta umana si sociala, toate decorate cu un pic de filosofie subtila si narate la persoana I intr-un stil cu totul unic, ce alunga orice urma de plictiseala, va recomand cu caldura operele lui. Credeti-ma, nu veti intalni elemente tipice culturii literare japoneze. Asa ca, oricat de greu ar fi initial, renuntati la orice prejudecata si incepeti orice carte. Va veti lamuri din primele doua capitole cu cine aveti de-a face.
Despre o parte din operele sale o sa scriu pe aici, pe masura ce le citesc.

Nu voi face recenzii, caci nu sunt bun in a despica firul in patru cand vine vorba de autori si cartile lor. Prefer sa le iau ca atare, sa le trec prin filtrul propriu si, sa "arunc" cate o fraza ce poate starni curiozitatea.

Desi nu este prima carte a sa pe care am citit-o, are legatura cu sportul si are ceva aparte.
Pe langa activitatea de scriitor (activitate inceputa din curiozitate in jurul varstei de 30 de ani, dupa ce a condus multi ani - impreuna cu sotia sa, un club de jazz in Tokyo), domnul Murakami s-a autoeducat cu succes si cu multa rabdare, in spiritul sportului si al miscarii in general. In prezent are 63 de ani, participa de mai bine de un sfert de secol la cate un maraton de alergare pe an iar antrenamentele aproape zilnice ii sunt nelipsite, indiferent de anotimp. In ultima perioada a devenit interesat si de triatlon (alergare, inot si ciclism) din dorinta de a varia.

"Autoportretul scriitorului ca alergator de cursa lunga" (What I talk about when I talk about running) este o surpriza odata ce ajungi sa te familiarizezi cu opera scriitorului. Asta pentru ca nu avem de-a face decat cu un jurnal scris in stilul lui caracteristic, direct, usor metaforic si presarat cu un umor fin, de mare efect.
Orice persoana care a alergat, alearga sau tocmai s-a apucat de acest sport (si nu vorbesc de nivelul competitional) se va regasi in multe pasaje si situatii din aceasta carte. De la lupta cu sinele la starile meditative si de implinire, Murakami reuseste sa ne poarte prin experienta vietii lui (sau, mai bine zis, printr-o parte a acesteia). Insemnari, ganduri, jurnale de antrenament, probleme existentiale, etc.




1 decembrie 2012 | Valea Alba, Bucegi

$
0
0
A trecut un pic de cand ne-am intors din aceasta..experienta. Da, experienta. Ii zic bine, caci a fost cu totul altfel decat m-as fi asteptat si cu totii am invatat ceva din asta.

Cum in ultima perioada am devenit atras si de Bucegi (convingandu-ma ca au o gramada de oferit si sunt accesibili cu trenul intr-un timp chiar rezonabil), am ajuns sa citesc despre Valea Alba. Ma rog, multe alte vai mi-au trecut prin fata ochilor sau, mai bine zis, prin ecranul monitorului. Insa, nu toate sunt abordabile pentru unul ca mine, ce nu doreste sa faca alpinism/catarare. Dar, cum mi-a placut extrem de mult "Drumul lui Deubel" din Piatra Craiului ("La Lanturi"), am zis ca poate gasim ceva similar. Basca, Valea Alba pare (din tot ce am citit) chiar abordabila fara echipament "neobisnuit" si e mai salbatica.

Este un traseu alpin (atentie, nu traseu turistic!), nemarcat in prezent (acum ceva vreme, pana sa se deschida Jepii Mici, era calea de acces catre platou, dinspre Busteni; marcajul Triunghi Galben inca se mai vede in prima parte a traseului, cat si sus, in platou, pe o piatra) cu grad de dificultate 1A.
Am tot vazut poze, citit recenzii, stiam ce ne asteapta, care sunt cele doua mari saritori, pe unde e recomandat sa le ocolim si multe altele. Vremea parea sa tina cu noi si ne-am gandit ca o sa fim ok cu echipamentul nostru clasic de munte (adica tot ce presupune un echipament de munte decent, mai putin coltari, piolet si ..casca).

Suntem 5. Ne adunam somnorosi in gara, in fata vagonului unde avem rezervate locuri. Mai o vorba, mai un ceai, hai ca plecam. Pe drum, discutii, glume, niste gustari si..cam atat.
Pe GPS am reusit sa pun o schita a traseului, parcurs de altcineva. Stiam de vestitul "copac cu ciuperci" insa vroiam sa fiu sigur ca nimerim firul vaii in timp util, ziua fiind scurta.

Ajungem in gara, la Busteni. Ne blindam si o luam din loc. Veselie mare pe drum in timp ce ne facem incalzirea. De jos se vede ca a nins nitel pe platou. Vazusem niste poze de la un amic cu 2-3 zile inainte, dar nu parea asa de amenintator. Eram chiar increzatori, cu voie buna.

DSC_0006

De la Caminul Alpin din Busteni, se intra pe Triunghi Rosu (Take Ionescu) si se merge ceva, pana cand poteca incepe sa coteasca puternic spre dreapta si sa urce catre Munticelu. In aceasta zona, undeva pe stanga, o sa vedeti un copac plin de ciuperci. Poteca se vede si ea, fiind destul de batuta si in zilele noastre.
O urmam si noi.
Urcam din ce in ce mai zdravan, dar ne tinem dupa Triunghiul Galben. Oficial, nu mai e nevoie de GPS, dar il tin deschis in rucsac, pentru a inregistra parcursul traseului.

DSC_0024

Incepe sa dea un pic de lapovita..sau mazariche. Mai da nitel, mai se opreste. Noi eram decisi sa ne intoarcem daca in prima parte (care este foarte bolovanoasa..ca toata valea, de fapt) ne prindem ca avem probleme.
Ajungem "La Verdeata", facem pauza de poze si alimentam. Se vede niscaiva zapada, dar nu ne speriem. Pare, intr-adevar, practicabil.

DSC_0027

DSC_0028

DSC_0030

DSC_0037

DSC_0038

Dupa vreo 10 minute, strangem si o luam voiniceste din loc. Mai da nitica lapovita, mai se opreste. Este frig, dar nu chiar atat de frig. Topaim pe si printre bolovani cu succes. Clar, putem ajunge pana sus fara probleme.

Voie buna, poze..ne place.

DSC_0061

DSC_0068

DSC_0071

DSC_0075

DSC_0076

DSC_0082


Pe masura ce inaintam, vremea devine mai nasoala. Incepe sa ninga si se lasa o ceata groasa. Ajungem la "Saritoarea Carnului" si reusim sa o ocolim, cu GREU, prin dreapta. Gheata pusese stapanire deja pe smocurile de iarba si pe pietrele ce ar fi fost niste prize excelente pe timp de vara.
Inaintam cu greu, pasam rucsacii de la unul la altul si Marius ne mai ajuta si el cu cate-o mana in plus (urma sa faca ceva "brand" si el pana la sfarsitul zilei :) ). Ocolirea acestei saritori se face destul de abrupt. Nu ridica probleme...vara, insa acum e alta treaba.

DSC_0084

DSC_0085

DSC_0090

DSC_0092

DSC_0096


Reusim sa trecem de ea. Fetele gasesc doua bucle de cordelina si le luam cu noi. Aveau sa ne fie de mare ajutor chiar in 5 minute, cand ne-am trezit ca vremea devine din ce in ce mai nasoala, ceata e la fel de densa si avem de traversat zone mai dificile si stramte (caci gheata iti reduce semnificativ optiunile de traversare ale unor obstacole). Buclele le-am agatat in mod repetat de stanci, pietre si colturi, in absenta prizelor.

Nimic rau de spus despre peisaj..si chiar despre atmosfera. Valea aceasta are o liniste a ei (normal, ca doar e ferita de gloata) si pe o vreme ca asta iti da o stare ciudata. Bine ca imi arde de poze.

DSC_0097

DSC_0099

DSC_0103

DSC_0105

DSC_0104

Ne-a fost clar ca nu prea mai putem sa ne intoarcem asa de usor dupa ce am ocolit Saritoarea Carnului. Nu de alta, dar abia am urcat (cu micile derapaje de rigoare..). Cum sa coboram acum?
Am continuat.

Valea se ingusteaza, vremea devine mai capricioasa. Incepe sa si viscoleasca nitel, manusile sunt ude leoarca.  Apare si nitica oboseala deja, dar ii dam inainte. Mai ne uitam pe GPS sa vedem pe la ce altitudine suntem, ca sa ne dam seama cam cat mai e de urcat. Stiam ca trebuie sa ajungem la Saritoarea Mare si sa o ocolim prin stanga...ceea ce am si facut. Dar cu multa adrenalina si cu "mersul piticului", caci totul e acoperit cu zapada si gheata si nu vrea nimeni sa cada in vale inapoi.

DSC_0106

DSC_0108

O privire inapoi spre Baiului te face sa realizezi cat de rupt de lume esti aici, intr-o vale ingusta, mergand pe o brana acoperita de zapada si gheata. Un pas un pic mai la stanga si ai sanse mari sa dai "logout".

DSC_0109

Iesim din Brana Vaii Albe si incercam sa tinem firul vaii..dar ajungem intr-o zona unde ne incadrasem prost (adica pe stanga ei). Incercam sa mergem pe partea Caraimanului), insa devine din ce in ce mai riscant si nu pare sa duca nicaieri. Coboram inapoi spre firul vaii si ne oprim in fata unor bolovani mari, acoperiti cu gheata.
Ca sa ajungem pe partea dreapta, trebuia sa coboram nitel inapoi, cu mare mare grija. Dar, frigul, oboseala si mica teama ca ne prinde noaptea pe acolo se instaleaza si se vehiculeaza ideea de a suna la Salvamont, pentru a intreba daca putem ocoli nitel firul vaii. Dupa o mica cearta (caci unii nu vroiam sa facem asta, deoarece nu eram pierduti, raniti sau mai stiu eu ce..doar un pic inghetati, obositi si orgoliosi :) ) unul din baieti suna la Salvamont. Comunicam cu ei prin telefon, timp in care Marius o ia inainte, coboara un pic in vale si intra pe partea din dreapta. Ajunge cativa metri mai sus de locul in care ne aflam si ne face cu mana. "Gata!", le spunem, "Stai ca se poate!". Hai ca inaintam.
Cei de la Salvamont mai cer un numar de telefon si il dau pe al meu. Ei spun ca trimit o echipa catre iesirea Vaii Albe in platou, dar ca mai dureaza.

Un pic ofuscati (o parte din noi) continuam, dar intr-adevar devine cam nasol. Portiuni mari de gheata continua in care nu aveai nici un fel de priza.
La un moment dat, fac prost priza cu bocancul stang fix cand urma sa ma salt printre 2 bolovani mari, folosindu-ma de toata forta. Alunec si o iau inapoi vreo 3 metri (cred). M-au oprit Marius si Marian..sau Marian si Marius..chiar nu conteaza ordinea, caci daca nu erau ei in spate, ma duceam ceva mai mult in jos si riscam, probabil, sa ma lovesc ceva mai tare. Unul m-a prins de rucsac, celalalt de picioare.

Nu imi dadeam seama pe moment din cauza adrenalinei, dar luasem o lovitura zdravana sub genunchiul drept.

Una din fete o ia, de teama si nervi/oboseala, inainte. Nu o mai vedem, stau cu inima nitel stransa. Ma mai uit pe GPS..ar trebui sa mai fie putin.

Pentru prima oara de cand ma stiu, ma dor degetele. Chiar tare. De la frig. Manusile sunt leoarca si chiar au inghetat. Ma panichez nitel vazandu-mi degetele rosii-albastrui ca fularu' cu FC Steaua, asa ca imi bag mainile prin canadiana, direct pe piele, si pe sub pantaloni. Le mai scot, mi le mai bag in gura..poate aratam haios, dar ma panicasem nitel.
Ma suna si Salvamontul sa intrebe de sanatate. Comunic altitudinea si faptul ca suntem ok, am trecut de zona dificila si ca panta devine mai lina. Le spun ca nu avem probleme/raniti si ca vom inainta usor catre platou. Domnul de la dispecerat imi spune ca intoarce echipa din drum si sa ne tinem pe partea dreapta a vaii, caci e mai accesibil pe acolo. Totodata, nu mai urmeaza bucati dificile.

Intr-adevar, panta devine mai lina. Suntem obositi, inghetati...si ajungem inspre platou. Aici, un vant puternic si un ultim efort sa sapam in gheata ca a acoperit toate smocurile de iarba, pentru a putea inainta.

DSC_0110

DSC_0111

Surpriza, desi ajungem in platou cu succes, acolo ne asteapta si baietii de la Salvamont. Unul din ei filmeaza cu un "aifon" (iPhone). Noi le spunem ce si cum, ei se bucura ca suntem ok ("La Multi Ani, romane!", zice unul). Marian, mai cu subinteles: "Sper ca nu aparem pe la televizor sau ceva.." ...si ni se raspunde cu tacere. Dar, baietii erau cu voie buna.

Le comunicam planul nostru, de a merge pe Omu - Malaiesti catre cabana, unde aveam o rezervare. Ni se spune ca nu se mai poate si ca sunt probleme in Malaiesti, datorita unei ploi ce a inghetat zilele trecute, cumulat cu zapada proaspat depusa.
Ok, e bine ca am aflat asta. La Omu nu sunt locuri, dar baietii ne invita la refugiul lor. Acceptam, asteptandu-ne sa dormim intr-un refugiu clasic. Urma sa avem o mare surpriza.
Pana una alta, mergem pe platou prin vant si zarim, la un moment dat, Muntii Baiului, fara zapada si luminati de soarele ce pe noi ne-a uitat cu desavarsire.
Ptiu, si acum o saptamana stateam la Babele, cu burta la soare, in tricou. Era atat de cald...

DSC_0114

DSC_0116

DSC_0117

Ajungem la refugiul Salvamont de la Babele. Ce povestesc de aici inainte, o fac pentru ca cei de acolo au facut un mic lucru nasol pe care l-am aflat abia duminica. Imi pare rau ca nu am facut poze cu refugiul (am zis ca nu ar fi frumos), dar ii inteleg intr-un fel.

Pe scurt, refugiul este o adevarata cabana moderna. Cateva camere cu baie, caldura ca lumea, televizoare..tot tacamul. La o adica, foarte bine. Este si normal si omeneste. Trebuie sa aiba unde sta si acesti oameni, care totusi isi risca viata uneori pentru a salva pe cate cineva. Nu contesta nimeni asta.

Eu cu Marius mergem pana la cabana Babele sa luam beri si suc. Nu aveam punga, asa cum nu aveau nici cei de la Babele, dar am folosit pelerina mea de ploaie pe post de sac. Ce nu a intrat in ea, am pitit prin buzunarele gecilor.
Mai haios a fost ca domnul de la Babele s-a "tepuit" la bani..dar era ageamiu asa ca l-am lasat in matematicile lui si ne-am intors la "refugiu".

Ni se iau datele (o formalitate, desi nu am avut vreo problema grava sau ceva), ni se spune in ce camera o sa dormim (2 paturi duble suprapuse + o saltea pusa la dispozitie de ei..sunt cateva camere la etaj), noi ne "simtim" sa le dam si lor o mica atentie (desi 50 de lei de persoana nu este chiar putin, dar sa zicem), ne schimbam de hainele ude si ne punem la incalzit. Ne cautam de vanatai. Sub genunchiul drept am o galma si doare, dar nu e grav.

Ne punem pe povesti. Pana la urma, a fost bine ca s-a sunat la Salvamont. Am dat de oamenii astia care venisera oricum, desi cerusem sa nu se mai deplaseze, am aflat ca nu se poate cobori prin Malaiesti si am ajuns sa dormim la caldurica si sa bem bere. Nu e rau.

Ni se pune si un montaj necenzurat cu secvente din interventiile lor filmate. De la cadavre in diverse stadii, la oameni care urla de durere in timp ce sunt, cu greu, carati pe targa catre vale. Ni se face nitel pielea gaina, mai stau si baietii cu noi de vorba, mai meditam nitel dar, per ansamblu, e voie buna.
Se face tarziu si ne culcam in cele din urma.

A doua zi de dimineata, strangem catrafusele, intrebam daca e ok sa coboram prin Jepii Mari si ni se spune ca da.
E un soare puternic si este senin (sus). E gheata peste tot. Ne luam la revedere, multumim si plecam.

Din nefericire, pentru mine aici s-a incheiat aceasta iesire. Nu am mai coborat prin Jepii Mari caci am primit un telefon ce m-a facut sa cobor de urgenta cu telecabina in Busteni si sa iau primul tren spre casa.

Duminica seara in schimb, odata ajunsi si ceilalti, aflu ca am fost pe la B1TV. Cautam pe net si da..am fost la stiri. Doar ca stirea continea niste mici fragmente din filmare, aranjate astfel incat sa serveasca modului in care era prezentata: "5 turisti rataciti in Valea Alba au fost recuperati de catre salvamontisti". Ne enervam, caci nu corespunde nici pe departe cu realitatea. Da, am mers cam nepregatiti pentru vremea asta, pe acest tip de traseu, dar nu eram nici blocati, nici rataciti. Slava Domnului, chiar stiam unde suntem, unde mergem, la ce altitudine ne aflam si multe altele.
Stirea a ajuns si pe la alte posturi...dar nu m-a mai interesat. Am considerat ca a fost o mica deficienta de caracter a celor de pe la Salvamont. Si-a scos si organizatia un ciubuc zdravan, fabricand o stire. Au mai motivat din activitate si au mai atras niste fonduri. Asta e viata.

Colac peste pupaza...nu mergeti pe Valea Alba sau alte trasee de genul fara sa sunati la Salvamont. Noi ne-am crezut capabili sa il parcurgem fara probleme, chiar si cu un pic de zapada. Ne-am bazat pe propriile experiente, insa a fost ceva mai greu si MULT mai riscant decat m-as fi asteptat.
Abia dupa 2-3 zile am putut sa ma uit la poze calm, relaxat, detasat, fara sa ma treaca un fior pe ceafa cand imi aminteam de acea cazatura de era sa o iau "gratuit".
Chiar si pentru coltari, gheata proaspat formata nu era buna. S-ar fi spart imediat.

Asa ca ne-am simtit ca niste pantofari pe Jepii Mici. Cel putin eu. Asa cum multi tembeli merg in adidasi pe acolo, eventual cand ploua, asa am mers noi pe un traseu alpin, in plina ninsoare, cu bocanci de 3 sezoane, parazapezi, suprapantaloni/colanti dubli si..fara casti si piolet(i).
Apropo de casca, era sa uit! Cand inca eram pe la baza vaii, printre bolovanii mari din zona usoara, o piatra trece milimetric, cu viteza, pe langa urechea lui Marius. I-a vajait efectiv. Cum el avea doar o bandana pe chelie, ne-am dat seama rapid de ce e bine sa porti totusi o casca pe astfel de vai.

Drept urmare, mi-a ajuns. Iarna voi face doar trasee de iarna, marcate ca atare. Nu e de mine. Vara merge...Lanturi, Buila, Fagaras, Retezat, ce-o fi, numa' sa nu fie furtuna...Dar pe timp de iarna sa ma mai avant asa..nici vorba.

Iata si ce a inregistrat "ghepeseu'":



Hike route 1919447 - powered by Wandermap 

O metafora de luat aminte

$
0
0

Zise Brian Dyson (CEO la Coca Cola - o las in engleza, caci e frumos scrisa): 
“Imagine life as a game in which you are juggling some five balls in the air. You name them – Work, Family, Health, Friends and Spirit and you’re keeping all of these in the Air.
You will soon understand that work is a rubber ball. If you drop it, it will bounce back.
But the other four Balls - Family, Health, Friends and Spirit – are made of glass. If you drop one of these; they will be irrevocably scuffed, marked, nicked, damaged or even shattered. They will never be the same. You must understand that and strive for it.”

9-10 Februarie 2013 | Busteni - Glajerie - Malaesti - Busteni

$
0
0
Un traseul clasic de iarna, printre iubitorii vaii Malaestilor :).
Nu mai dau detalii, nu prea are sens. Am prins o ninsoare frumoasa. In prima zi, a nins cate putin, iar dupa ora 16:00 am avut parte de senin in toata valea, la Malaesti.
Peste noapte in schimb, a reinceput viscolul si, a doua zi, ninsoare zdravana, tot timpul. Ca-n povesti: copaci incarcati, zapada pufoasa si multa, zapada de peste 1 metru in anumite zone...

Traseul din prima zi (a doua zi e cam acelasi, cu o mica deviere Diham - Ceafa Porcului - Poiana Izvoarelor):


Hike route 1977940 - powered by Wandermap 


Spre Diham


De la Diham, coboram catre Glajerie

In zona Poienii


Punct de belvedere inaintea urcusului prin Valea Malaesti

Momente senine in Valea Malaesti

In dreapta, refugiul Salvamont de langa cabana Malaesti





Vant...

A doua zi de dimineata, ceata si ninsoare cu niscaiva viscol




Coboram acum, spre Glajerie. Drumul de ieri, in sens invers.


Aproape de poiana Glajeriei

De aici incolo nu am mai facut poze. Inspre Ceafa Porcului am avut parte de multa zapada si viscol. Conditii neprielnice pentru fotografii.

ATENTIE! Nu va aventurati in a bea vinul fiert de la Poiana Izvoarelor. A avut un gust oribil de vechi/ranced si a provocat nitele deranjamente intestinale in dupa-amiaza respectiva.

23 martie 2013 | Bucuresti - Chiajna - Malu Spart - Cascioarele - Bucuresti

$
0
0
O ruta buna pentru dezmortirea de primavara. ~ 100 km (cu plecare din Militari).
Traseu bun, asfalt bun plus cateva segmente de drum forestier/comunal intre Cascioarele si Brezoaia.

Nu am avut probleme cu "fauna locala", desi in Cascioarele era un grup mare de pusti ce bateau mingea. Dar, au fost chiar ok.

Am incercat sa inaintam catre manastirea Bolintin, insa nu s-a putut. Fiind dupa ploi abundente, drumul forestier era malos. Insa, un segment din Linia Frumoasa a fost mai mult decat practicabil.

In final, am esuat la trattoria de la Favorit, la bere si pizza. Ne-au primit, desi eram destul de stropiti cu noroi. Vreme buna sa fie :)



Bike route 2024813 - powered by Bikemap 

6 aprilie 2013 | Bicicleala prin Nord-Vestul Bucurestiului

$
0
0
Cum s-a anuntat vreme frumoasa sambata (desi cu ceva vant), ne-am gandit sa facem o tura mai lunguta, de relaxare si antrenament deopotriva.
Inspirat de o ruta vazuta pe forumul ciclism.ro, cu mici ajustari am pornit la drum.

Traseul final a fost asta:


Bike route 2044812 - powered by Bikemap 

Adunarea s-a facut in parcarea Carrefour Gorjului. De acolo, iesit prin Chiajna (ATENTIE la traversarea centurii Bucurestiului!) catre Dragomiresti Vale - Bacu - Joita, unde am facut stanga catre Ulmi. Am mers pe un drum in curs de modernizare (betonare), dar perfect pentru bicla.




Vantul sufla zdravan din fata, dinspre Vest si Sud-Vest uneori. Mergeam si cu 14 kmh, grupati. Dar, cum schimbam nitel directia, parca prindeam aripi.

Din Ulmi, o bucata de drum am fost placut surprinsi de naturaletea satelor din zona. Case simple, traditionale, oameni blanzi, fara "populatii dubioase" si, drumurile erau libere.


Am incercat sa vedem si conacul Druganescu, insa nu ni s-a dat voie nici macar sa intram in curte. Asa ca am traversat o punte si am facut un prim popas.



Mai departe, tot inainte catre Stoienesti - Gaiseni - Potlogi. In Gaiseni am mai facut un mic popas in padurice.




Inca nu scapam definitiv de vantul din fata.

Dupa Vlasceni, pana in DN7, mergem pe drum forestier intre tarlale, presarat cu balegar si imbibat cu "zeama" scursa din el. Miros 100% natural, doar ca nitel cam puternic. Oamenii sunt gospodari, au strans cantitati zdravene pentru primavara.





Ne mocirlim nitel, dar ne place. Asta cautam, in fond. Noroc ca vantul este din spate.

Traversam DN7 si continuam pe drum judetean prin Serdanu, catre Ghergani. Asfaltul este bun, vantul este tot din spate si recuperam din timpi. La fel, drumuri frumoase, libere, fara probleme.

Ajungem in DN71, mai facem un popas, apoi intram pentru 3-4 km pe drum. Cotim stanga intre Racari si Baldana, pe un alt drum "forestier" de camp, foarte bun si frumos. Tot inainte, cu vant din spate, catre Vizuresti.








Fix la intrarea in Vizuresti, intalnim un indicator curios. Trebuie sa caut mai multe informatii. La prima vedere, imi pare doar un proiect defunct, dar admirabil ca si initiativa. Anumite parti din imprejurimile Bucurestiului chiar au ce oferi biciclistului de orice tip. Fie ca urmaresti obiective turistice, drumuri libere, asfalt intins sau "off-road", ai de unde alege.



Dupa Vizuresti, o sosea superba, pana inspre Crevedia, trecand prin Padurea Popeasca (unde mai facem un popas).







Apoi, Buftea si, pe DN1A (segment de drum care e cam obositor, mai ales dupa ce mergi toata ziua pe drumuri libere), catre Mogosoaia - Bucurestii Noi - Gara de Nord - Witing - Piata Unirii, la terasa "Pe Baricade", pentru bere. Si, aici se incheie o zi superba, calda (la un moment dat ,termometrul ciclocomputerului arata ~26 grade C). Stand pe bancute, la soare, cu ceva chipsuri si alune, scaldate cu bere.




O ruta pe care o recomand. Nu am avut deloc probleme cu localnicii, tigani nu am intalnit decat in Potlogi, dar nu au fost deloc agresivi.

13 aprilie 2013 | La Sud-Vest de Ploiesti

$
0
0
Citisem de ceva vreme despre zimbrăria Neagra-Bucşani (cea mai mare din tara), pe forumul ciclism.ro. Incă un loc frumos de existenta caruia aflu datorită acestei comunităti :).

Cum nu doream să ne limitam doar la zimbrărie şi dorind, la fel de mult, să nu mergem cu maşinile, încropim o schită de traseu cu plecare din gara Ploiesti Vest. Planul e sa pedalăm nitel prin zona rurală dinspre judetul Dambovita, urmand ca mai apoi să intrăm in marea pădure ce cuprinde şi zimbrăria  Apoi, din zimbrărie, către Sud spre Ratoaia iar, de acolo, prin Finta Mare, inapoi catre Ploiesti. Ne gandeam să mai zăbovim într-o altă pădure, undeva spre Piatra, dar rămane de văzut.

Vremea se anuntă superbă. Chef există, asa că luăm bilete pentru IR-ul de la ora 7:00, din Bucuresti Nord pană în Ploiesti Vest.

După o pedalare revigorantă în aerul ceva mai proaspăt al diminetii, combinat cu prezenta luminii la ore - pană nu demult - prea matinale, ajungem în Gara.
Trenul e tras, asa că ne urcam în vagonul de biciclete impreună cu alti cativa pedalatori ce spuneau ca merg tot în Ploiesti.

Ne asezăm, rontaim fiecare un mic dejun frugal şi nici nu apucăm să vorbim multe că ajungem în Ploiesti. Deh, acum faci 41-45 minute.

Coboram bicicletele şi o luăm la pedală, printre linii, către barieră. Facem stanga şi intrăm pe DJ129 ce urma să traverseze E60 şi să continue către Strejnicu.


Din Strejnicu o tinem către Targsoru Nou pe DJ140, trecand printr-o zonă de camp urmata de o mica padure, unde drumul este neasfaltat (asa cum ne place) pană la intrarea în comuna mai sus mentionată. Apoi, drumul face dreapta către Stoenesti.




In scurt timp, trebuie sa intrăm pe DN72 pentru o bucată scurtă, cat să traversăm raul Prahova. Mai precis, din Stoenesti pană la intersectia cu DJ101A (perimetrul localitatii Brătăsanca), unde cotim stanga şi ne indreptam către Sud prin Zalhanaua - Mănesti.


Drumul este bun, liber, iar satele sunt pasnice.

După Mănesti, ieşim de pe drumul judetean (ce face stanga) şi continuăm pe un drum comunal modernizat (asfaltat) către satul Băltita (DC109B). Fix după traversarea paraului Cricovul Dulce, ajungem în centrul micului sat Băltita, într-o intersectie "T". In fată, o clopotnită din şindrilă ne atrage atentia. Pare o bisericută veche.


Oprim şi, la o analiza mai atentă, chiar este o bisericută veche. Foarte frumoasă, de altfel, cu scrieri slavone.
Inăuntru este slujbă şi nu indraznesc să intru, mai ales că sunt imbracat în colanti. Plus că nu se cade.
Ne rezumăm la poze din exterior.

Biserica "Sf. Ierarh Nicolae" din Baltita, comuna Manesti, jud. Prahova






Ulterior, am aflat ca această biserică a fost zidită între anii 1710 şi 1716 de sotii Nicolae Constantin şi Stanca Lipoveanu.
Pe pisania bisericii scrie:

„Această sfântă şi dumnezeiască biserică s-au zidit din temelia ei şi s-au înfrumuseţat precum se vede în zilele Domnului nostru Ion Constandin Neculae Voievod de dumnealui jupân Constandin Lipoveanul dimpreună cu jupâneasa lui Stanca Cioran, ca pentru slava lui Dumnezeu şi întru cinstea şi pomenirea Sfântului Ierarhu Nicolae, spre vecinica pomenire a ctitorilor, săvârşindu-se iarăşi în zilele Măriei Sale Ion Constandin Nicolae Voievod. Leat 7218”

Satul Baltita este asezarea recenta peste asezarea veche a satului Lipoveanu. Acesta din urma era inundat frecvent si ruinele vechii biserici au fost abandonate. Initial, biserica si satul se gaseau mai aproape de padure.

Biserica are formă de corabie, având pridvorul deschis, sprijinit pe coloane din zid. Naosul este despărţit de pronaos, de asemenea, prin stâlpi din zid. Pictura este ştearsă în parte, din cauza vechimii şi a cutremurelor. Nu are obiecte de valoare istorică, artistică sau documentară deosebite. În interiorul bisericii se mai găsesc patru morminte ale ctitorilor şi ale altor membri ai familiei acestora (2 în pronaos şi 2 în naos).

A fost afecatata in repetate randuri de mai multe cutremure, fapt ce a dus la deteriorarea picturilor. In prezent, se strang fonduri pentru raconditionare.
Ultima renovare a fost facuta de arhitect Petre Antonescu, undeva dupa cutremurul din 1940, prin introducerea ranforsarilor din fier iar in prezent se strang fonduri pentru continuarea operatiunilor de restaurare si reconditionare.

Odata terminata sesiunea de fotografiere a acestui fascinant obiectiv, bem niste apă, ne suim pe biciclete şi  în saluturile unor localnici (des întalnite în această zonă, apropo), continuăm către Gura Crivatului pe un drum superb pe marginea campului, acompaniati de copaci pe partea dreapta. Aduce nitel a Eurovelo.




Dupa Gura Crivatului drumul continua pe pamant către padure, devenind un drum forestier în toata regula.
Padurea este superba înca de la intrare. Libera, curata, plina de pasari ce iti încanta auzul. Iar verdeata nu mai este atat de timida.


Prima parte a drumului este cu ceva urme de tractor, dar pe o bucata scurta.


Dupa aproximativ 100 de metri cotim dreapta pe un drum mai mult decat ciclabil. De aici, incepe relaxarea :). Urcam o panta asemanatoare cu cele din padurea Comana şi facem un popas pentru poze si alimentare.
O padure ce ne merge la suflet!


O urcare






Primavara


Traseul schitat de acasa prin padure, pana la zimbrarie, este facut ochimetric. M-am luat dupa anumite spatii dintre copaci şi ceea ce imi parea mie a fi drum. Evident, ma asteptam sa nu fie asa în realitate.
La început, mergem destul de bine în directia pe care o stabilisem de acasa, cu mici variatii.



Ulterior, balaurim pe drumulete mai putin umblate, pe alocuri imbibate cu apa. Ne mai udam, mai mergem pe langa ele. Dupa zona de conifere a padurii, ieşim într-un drum bine batatorit. Continuam pe el şi  spre Valea Roşioara facem stanga la indicatiile unui localnic carutas.

Drumurile sunt superbe iar atmosfera padurii e ideala.







Balaurim în continuare pe unde credeam eu ca va fi drum dar, surpriza, la un moment dat se infunda. Drept urmare, ne intoarcem in drumul mai bun şi continuam către ieşirea din padure.
Ne intalnim cu niste localnici care ne spun ca mai bine ieşim prin Marcesti, caci prin padure s-ar putea, doar ca e mult de mers şi sunt ceva vai şi viroage de trecut.


Zis şi facut. Parasim padurea pe o coborare frumoasa, cu trilul pasarilor pe fundal şi ne amuzam de niste indicatoare rutiere amplasate un pic ciudat, langa camp.



Continuam pe asfalt către Marcesti, luand vantul din fata. Ne oprim pentru a ne alimenta cu apa proaspata dintr-o fantana şi  dupa inca 100 de metri ieşim in DJ720A. Cotim la dreapta şi o tinem tot inainte pana in Ratoaia.


Vant din lateral-fata, drum plin de gropi, liber, ideal pentru MTB (probabil şi pentru ciclocross-uri, nu stiu).

Intalnim indicatorul către zimbrarie şi incepem sa urcam nitel pe drum forestier bun. Continuam in usoara urcare şi ajungem in ~10-15 minute la poarta rezervatiei.

Platim taxa de intrare şi ni se deschide poarta. Prindem doar doi zimbri in zona de vizitare, restul fiind la pascut (ii vazusem prin gardul rezervatiei cand eram pe drum). Facem cateva poze, discutam diverse cu ingrijitorul dupa ce arunca 2-3 stiuleti către zimbri, iar apoi ieşim.









Ne intoarcem cam 600 de metri pe drumul pe care am venit, la bifurcatia "Zimbrăria Neagra - I.L. Caragiale". Aici luăm pranzul. In departare se vad ceva nori de furtuna.



Este soare de zici ca e vara. Dezbatem nitel daca să urmarim planul initial (in functie de timp) sau să  mergem pe DN72. Cum ideea de a fi haituit de camioane nu ne surade, hotaram să  ne tinem de plan.

Coboram, reintram in Ratoaia pe DJ720A şi o tinem către Marcesti - Gheboaia - Finta Mare - Finta Veche - Bechinesti. Mergem tare, avand in prima parte a drumului vant din lateral, urmand ca mai apoi sa fie cam din spate.
Ne oprim la intersectia cu DN1A. In mod normal, ar fi trebuit să  mergem pana in Cocorastii Colt şi să  facem dreapta către o a doua padure. Dar, cum am balaurit mult in prima parte a zilei prin padure, pierzand nitel timp, cumulat cu un pic de oboseala ce incepea să  se acumuleze, incercam să o luăm pe DN1A, mai ales ca nu prea vedem trafic de nici un tip. Poate sambata dupa-amiaza e un interval bun, cine stie.

Incepem să pedalam şi  dupa 2-3 km decidem să continuam pana in Ploiesti, mai ales ca incep să se mai apropie acei nori.
Drumul e foarte bun şi liber. Mergem cu viteza, fiind şi in usoara coborare. Un singur TIR a trecut, la un moment dat, mai aproape şi a creat un pic de curent, dar eram pregatiti.

Pe masura ce ne apropiem de cartierul Ploiesti Vest, ma uit mai atent pe GPS şi ma "trazneste" ca nu intram direct in Ploiesti, ci in E60/centura. Imediat mi-am amintit cum arata intersectia, venind cu maşina dinspre Valea Prahovei şi ocolind Ploiestiul.
Din fericire, eram exact inainte de ultima intersectie cu un alt drum judetean, ce ne-ar intoarce direct in Strejnicul, pe unde am trecut de dimineata.
Drept in fata, norii de furtuna şi vant zdravan din lateral stanga. Fulgere dese, tunete puternice. Luand in calcul ca mergem vreo 2-3 km iar apoi intram in Strejnicu, ii dam bice.



Din Strejnicu, facem dreapta şi beneficiem de vant puternic din spate. Ajungem repede inapoi langa Gara de Vest din Ploiesti, tot uitandu-ne in stanga la norii inchişi la culoare şi la fulgerele ce se descarca deasupra unor depozite din zare.

Ajungem la gara fara să ne prinda ploaia. Luăm bilete la personalul 3008 de la ora 19:30 (Ploiesti Vest), ce ajunge in Bucuresti Nord pe la 20:48. Ne costa 7 lei de persoana + 5 lei biletul de bicicleta (trebuie cerut in mod clar şi ferm la case, caci doamnele se cearta nitel cu tine, incercand să te convinga ca nu au cum să iti dea bilet de bicicleta, neavand vagon de biciclete).

Dupace luăm biletele, avand inca 2 ore şi jumatate pana la tren şi ploaia stand locului, o luăm către centrul orasului in speranta ca vom gasi un loc bun pentru bere şi niscaiva mancare.
Incepe totuşi să ploua nitel. Ne adapostim pentru cateva minute pana se mai linisteste.
Gasim un restaurant dragut amenajat. Parea mai exclusivist dar, cand am fost zariti in curte, unul din ospatari ne-a invitat inauntru, zicand ca nu e nici o problema (aveam ceva noroi pe noi).

Drept urmare, ne-am adapostit cu bere şi niste mici, stand la taclale in timp ce afara au mai fost 2-3 reprize de ploaie de vara.


Ajunşi in gara pe la ora 19:15, trenul era deja "tras", fara locomotiva. AM urcat cu biclele şi  placut surprinşi, gasim spatiu pentru biciclete.



Le ancoram, cobor să mai iau cate 2 beri (caci mai era loc).
Trenul se pune in mişcare şi, cu oprire in toate statiile, ajungem in Bucuresti.

O tura superba intr-o zona neatacata de noi pana acum, dar care mi-a placut extrem de mult. Ca să-l citez pe unul din colegii de pedala, "Uite, prin satele astea imi place mie foarte mult să merg. Mai vezi lume, drumul e liber, atmosfera neaoşă ..."

Traseul a fost asta:

Bike route 2061489 - powered by Bikemap 

Primavara


27 aprilie 2013 | De la Ploiesti la Bucuresti, cu ceva ocol

$
0
0
Ultima oara cand am inceput o tura din Ploiesti (de fapt, a fost si prima, cel putin pentru mine), mi s-a parut foarte la indemana mersul cu trenul de dimineata pana acolo, apoi pedalat / balaurit in voie. Mai schimbam peisajul :).

Ei bine, ne-a mancat nitel in pedala si am vrut sa exploram niscaiva judetene si sate din Prahova, Ialomita si Ilfov, cele din judetul din urma fiind ceva mai cunoscute.

Ruta inregistrata de GPS nu a diferit mai cu nimic de planul initial:


Bike route 2084988 - powered by Bikemap 


Ne urcam in tren pe la ora 6:40, sambata dimineata. Evident, dupa ce ne-am improspatat pedaland in racoarea placuta diminetii. Parca e deja vara.
Trenul urmeaza sa plece la orele 7:00 si sa ajunga pe la 7:41. Timp suficient pentru un mic dejun.

Odata ajunsi in Ploiesti Vest, iesim din gara si o tinem catre Prefectura. Comparand cu Bucurestiul, acest oras este mult mai linistit, cel putin sambata dimineata.
Pe strada Mircea cel Batran, facem pauza la un magazin pentru a ne asigura ca avem cu totii suficienta apa, apoi tot inainte catre cartierul Dambu. Stam nitel la bariera.



Tot inainte catre Corlatesti, intersectia cu DN1B si satul Catunu. Imediat dupa traversarea DN1B, drumul devine idilic. Un drum judetean superb ce ne poarta prin padure, pe partea dreapta avand o linie de cale ferata. Masini deloc, ciripit de pasarele, aer curat si racoros, asfalt foarte bun.



Vremea este superba. Nici un nor pe cer.





Dupa Buchilasi, trecem pe sub A3 si continuam catre Moara Domneasca - Buda, urmand ca dupa cea din urma sa facem stanga pe DC83 catre Sicrita. Asfaltul din Moartea Domneasca pana in Buda nu e prea bun. Sunt ceva crapaturi si gropi, insa nimic deranjant pentru bicla.
In ciuda asteptarilor, spre Sicrita avem parte de un drum de foarte buna calitate. Tot prin padure, tot cu ciripit de pasarele si aer curat.




Decidem sa facem un popas in primul loc cu soare. Acesta s-a nimerit sa fie exact la iesirea din padure, inainte de intrarea in sat. Tragem pe dreapta si ne bucuram de soare. Chiar ca e vara, deja.






Dupa Sicrita, traversam A3 pe deasupra si ne intalnim pe DJ101F.



Pana sa ajungem in DJ insa, luam cateva roiuri bune de musculite in fata. Undeva pe camp, cativa oameni stau cu cortul. E si asta o relaxare, dar cred ca la ora asta arde inauntru :).

Continuam prin Ciupelnita - Cornu de Sus - Draganesti. E nitel mai mult trafic, dar tot destul de timid. Traversam calea ferata Ploiesti - Mizil.



Prin Draganesti vedem 2-3 exemplare de alta culoare, insa nu avem probleme. La un moment dat, trecem pe langa doi copii. Unul mic (sa fi avut 3-4 ani) si altul ceva mai mare. Probabil urmarind instructiunile celui "versat", puradelu' ne spune din toti bojocii, asa cum putea el: "Dati-va-n p**a mea...sa va dau la m**e!". Si radeau. Na, ce sa le ceri. Ne amuzam din mers (caci e tragi-comic) si ne vedem de treaba.

Intre Draganesti si Hatcarau, mergem pe marginea unei paduri. Vedem un drumulet ca cotea in padure si ne abatem nitel pe el, din curiozitate. Oricum, stam foarte bine cu timpul.



Ajungem din nou la calea ferata Ploiesti - Mizil, care in aceasta zona pare ca e cu un singur sens (am aflat ulterior uitandu-ma pe Google Maps, caci la fata locului ne intrebam ce e cu ea).



Ne intoarcem si ne punem in plan sa facem un popas mai lung, pentru pranz, prin zona Balta Neagra.
In ritm constant aveam sa trecem prin Radulesti - Maia - Fierbintii de Jos. Observam multe sere frumos amenajate pe drum.




Ne oprim intr-unul din sate sa alimentam cu apa (la SC Genial SRL :) ), prilej de pozat niste rapita.
Tot in zona, o doamna de-a locului, care tocmai pleca dintr-o curte chiar pe o bicicleta "batraneasca" ma saluta si ma intreaba de unde sunt, daca suntem de la o revista de facem poze, samd. Toate pe un ton foarte cumsecade. Ii spun ca suntem din Bucuresti si ca facem o plimbare mai lunguta, ca venim dinspre Ploiesti, mergem prin sate, etc. "Ce frumos, ma bucur ca mai trec si tineri pe la noi, ca e zona frumoasa!", zice ea. Ne uram un Paste fericit si toate cele bune, apoi dau un pic bice sa prind grupul din urma.












Din Fierbintii de Jos, facem dreapta catre Micsunestii-Mari, unde ne va intampina o familie de gaste cu pui cu tot.




Tot inainte catre Micsunestii-Moara si Balta Neagra. Simtim un pic de foame si oboseala, ne-am si colorat pe maini de la soare.

Dupa Balta Neagra, incercam sa intram in padure si sa gasim lacul cu acelasi nume. Din cele 2-3 poze de pe Google Earth, arata foarte bine. Numa' bun pentru pauza. Doar ca, nu gasim un drum prea practicabil si, la un moment dat, dam si de o zona ingradita. Pe GPS (VeloMap/OSM) apare ca e exact arealul lacului. Ei bine, sa le fie de cap. Mergem pana langa niste sere din apropiere si gasim un loc frumos, cu iarba si umbra.



Ne intindem pe iarba si ne punem la pranz. Chiar unul autentic, de sezon.



E foarte placut. Mai ca merge si un somn dupa.


Insa, mai avem ceva kilometri de mers, asa ca ne punem in miscare. Iesim din padure si facem stanga, catre Lipia si Caldarusani. De aici, bucati din traseu ne sunt cunoscute.



Vis-a-vis de accesul catre manastirea Caldarusani este un alt drum care duce prin padurea Moara Vlasiei. L-am mai facut si anul trecut si a fost destul de ok. Insa acum e brazdat de tractor. Dar, se poate merge. Nu este insa cine stie ce.



In capatul drumului, la bariera, cotim dreapta pe DC184 si pedalam nitel in vale, pe langa Lacul Vlasiei. Urmeaza apoi o scurta urcare si ajungem la vechea biserica din fostul sat "Moara Saraca". In prezent, in paragina si cu lacatul cat plosca. Aceasta a fost construita in anii 1907-1908 (http://www.biserici.org/index.php?menu=BIA1&code=11153&criteria=&quick=&order=TOWN)




Tragem 2-3 poze si plecam mai departe. Traversam din nou A3 si continuam catre Ghermanesti.
Drumul devine un pic cam aglomerat in zona Snagov, dar nu dureaza mult. Cotim prin padurea Vladiceasca si parcurgem o mica bucata din traseul Primei Evadari. Iesim in asfalt in scurt timp si continuam catre Dimieni - Tunari, apoi in Bucuresti prin Dimitrie Pompei - Floreasca - Gara de Nord - Regie.





Esuam in Piranha cand inca este lumina. Adica undeva spre orele 18:00. Aici se termina tura si "lectura" de sambata asta.

O tura superba. Mi-am schimbat parerea despre satele din judetul Prahova. Cu siguranta voi reveni.
P.S.: Data viitoare cand voi stii ca e soare atat de puternic (mai ales dimineata), voi veni si cu filtrele ND, fara discutie.

Powerlifting / Haltere - pentru amatori

$
0
0
In perioada imediat urmatoare voi incepe sa enumar o serie de exercitii ce provin din aria powerlifting-ului si a halterelor, a caror executie se preteaza pentru arealul apartamentului. Chiar intr-un spatiu mic. Cu echipamente simple, ieftine si fiabile si ceva ajustari.
Inclusiv, cateva sfaturi legate de "amenajarea" locului de antrenament inaintea fiecarei sesiuni de lucru.

Toate exemplele sunt testate/experimentate de catre mine, in cadrul descris mai sus.
Prezentarile exercitiilor vor fi insotite si de mici ilustratii ce evidentiaza atat postura corecta a exercitiului, cat si muschii antrenati. Nu respecta o schema anume de antrenament si, cateva exercitii sunt compuse din considerente practice in contextul apartamentului. Totodata, nu sunt o litera de lege. Pur si simplu, exercitii pentru omul de rand, cu executie corecta si atentie asupra sigurantei.

Scopul este de a impartasi metode la indemana omului ce isi petrece ziua stand in fund, la birou, care este amator de sport. Fie ca practicati alergarea, ciclismul sau mai stiu eu ce, antrenamentul de forta este benefic pentru conditionarea organismului si a articulatiilor. Executate corect, bineinteles. Nu e necesar sa lucrati cu greutati enorme, ci sa lucrati corect. Rezultatele apar mai repede decat ati crede.

Nu voi face o lista cu suplimente alimentare pentru "crestere" musculara, caci nu folosesc asemenea "balarii". Sunt adeptul unei diete simple, ponderate, care mentine mecanismele organismului prin care nutrientii si vitaminele sunt extrase in procesul digestiei.
Cel mult veti gasi si cate-o reteta banala intr-o sectiune speciala :). Te poti dezvolta armonios folosind mancare simpla, cat mai curata cu putinta, in limitele contextului socio-alimentar in care ne regasim.

A doua (si ultima) Evadare

$
0
0
Iaca fu si "Prima Evadare 2013". Desi mi-am spus ca sunt sanse mari sa nu merg, intr-un final m-am razgandit. Am mers cu cativa colegi de serviciu.
Desi organizarea a fost chiar foarte buna, imbulzeala a fost factorul demoralizant, cel putin pentru mine.
Aplicand oarecum logica din 2010 (cealalta editie la care am participat), m-am pus in a doua jumatate la start, gandindu-ma ca nu am chef sa ma imbulzesc cu vreun disperat :).

Mare greseala, caci am ajuns sa stau pe loc, la coada, pe multe poteci. Atat in prima parte a traseului cat si la Ghica. Segmentele unde am putut sprinta pentru depasiri au fost in general pe camp si in a doua treime a traseului. S-a cunoscut, dar daca ma puneam ceva mai in fata de la bun inceput, cred ca era ceva mai bine.
Oricum, se vede clar ca este un eveniment de mase. Startul nu e secvential, exista doar separarea segmentului Elite (ma refer la cea care s-a si respectat) si se pune foarte mult accent pe poze si "valuri" inainte de inceperea evenimentului. Clar, pentru popularizare si asa-zisul "critical-mass".

Toate ca toate, a fost un antrenament bun. Mai mult ca sigur a fost ultima oara cand particip la acest eveniment. Sunt sigur ca, la anul, vor fi si mai multi oameni.
Totusi, daca se intampla sa ma mai regasesc in acest context la un moment dat (cu alti colegi, spre exemplu), voi face tot posibilul sa ma pozitionez altfel in grila de start.

Multumiri organizatorilor si celor ce au facut poze! Caci sunt foaaaarte multe!
http://primaevadare.ro/foto/

Pana atunci, urmeaza evenimente mai restranse prin Riders Club si un alt proiect cicloturistic mai maricel, ce incepe in ~ 3 saptamani...

Flexii pentru antebrat - muschii "carpi ulnaris"

$
0
0
Exista mai multe exercitii pentru antebrate, insa nu toti muschii sunt antrenati de exercitiile comune.

Flexiile radiale si ale ulnei aduc un plus de putere si precizie in antebrat, lucru ce poate fi observat in activitatile de zi cu zi sau in sporturi precum oina, tenis, baseball si anumite stiluri de arte martiale.

POSTURA SI EXECUTIE


Acest exercitiu poate fi practicat folosind orice bara de la un set de gantere, sau o bara de fier in caz ca nu aveti gantere :).
Pentru inceput, recomand lucrul fara greutatea din capat. Dupa cateva sesiuni, puteti incepe sa adaugati greutati mici, incremetal, incepand cu 1 Kg.

Apucati bara de capatul fara greutate montata (sau unul din capete in cazul in care bara este fara greutati) si relaxati muschii incheieturii mainii pentru a permite barei sa coboare pe cat posibil, sub influenta greutatii. Astfel, efectuati o flexie radiala. 
Acum, tinand bratul intins, ridicati greutatea folosindu-va doar de incheietura mainii, pana cand simtit ca tricepsul incepe sa se contracte usor. Relaxati usor incheietura, revenind la pozitia initiala.

ATENTIE! Pentru o executie corecta, nu coborati bara rapid. Controlati revenirea ei, eliminand astfel inertia barei si asigurand eficienta exercitiului.

MUSCHII IMPLICATI


Extensorul carpi ulnaris



Ocupa partea posterioara si marginea laterala a antebratului. Se leaga de al cincilea os metacarpian al mainii.
Este implicat in extensia si stabilizarea incheieturii mainii.


Flexorul carpi ulnaris 



Impreuna cu flexor carpi radialis, compune majoritatea masei musculare de pe partea inferioara a antebratului. In principiu, cu roul de a flexa incheietura mainii si de a stabiliza articulatia cotului.

25 mai 2013 - MTB XC Moara Vlasiei

Harta oficiala - Moara Vlasiei MTB XC, 25 mai

Priveliste catre sud, la jumatatea urcarii dintre Dambovicioara si Sirnea | Zona Piatra Craiului


Biciclete prin Lund, Suedia

$
0
0


In fata casei..

Catre casa, dupa serviciu
Parcarea de biciclete de langa Gara Centrala Lund

Marcaj ce nu este doar de forma..

Langa o biblioteca

Poti fi si o dama chic pe doua roti (mai ales cand societatea nu este invadata de cocalari ce fac misto de tine de pe marginea drumului sau mai stiu eu ce comentarii cu aluzie)

Piste pentru biciclete, amenajate intre Lund si cateva localitati satelit (vorbim totusi de distante intre 10 si 35 km)


Linistea de la malul Prutului, in nordul Botosanilor

$
0
0


Apus langa Prut

Tot langa Prut






La umbra viei, gata de drum



Etimologia unor zone/cartiere din Bucuresti

$
0
0
Balta Alba - Aici se afla o groapa de var unde in vremea lui Caragea se topeau cadavrele ciumatilor. Cand ploua, locul devenea o balta. Alba.

Baneasa - Nevasta banului. In cazul de fata, ea era nevasta banului Dimitrie Ghica.

Berceni - Francisc Rákóczi al II-lea pleaca la turci (nici el nici turcii nu se intelegeau cu Habsburgii, iar asta ii facea prieteni). La fel procedeaza si o parte din apropiatii lui Rákóczi. Mai exact o ceata de husari condusi de groful Miklós Bercsényi. Nu stiu daca au stat doar ca sa-si traga sufletul ori s-au oprit de tot, cert este ca, undeva la sud de Bucuresti, husarii Berceni au luat o pauza.

Colentina - Probabil e doar o legenda (asemanatoare cu legenda numelui Bucurestilor). Astfel, Colentina vine de la "colea-n-tina" - cu referire la locul baltit unde Matei Basarab i-ar fi urlat pe turci intr-o batalie. O vreme s-a numit si "Olintina".

Cotroceni - Numele ii vine de la "a cotroci", "cei care "cotrocesc". Un vechi regionalism care inseamna "a cotrobai", "a scotoci", "a scormoni".

Crangasi - Etimologia este evidenta. Candva aici era o prelungire din Codrul Vlasiei - un crang. Aici traiau, normal, crangasii.

Damaroaia - aceasta mosie parcelata a apartinut boieroaicei Maria Damaris.

Dealul Spirii - Dupa numele doctorului Spiridon Kristofi (de i se mai zicea si "Spirea"), care a ridicat in 1765 pe Dealul lupestilor o biserica (Spirea Veche).

Dristor - vine de la breasla piuarilor care si-au avut satul in aceasta parte a Bucurestilor. Asezarea mesterilor piuari care se numeau «darstari», «darsta» fiind piua din piatra folosita la fabricarea postavului si dimiei. Piuarii fabricau «darste» si pentru sutele de mori de pe cursul Dambovitei, care timp de sute de ani au fost prezente cotidiene, de mare relevanta economica pentru targul Bucurestilor.

Drumul Taberei - Tudor Vladimirescu intrand in Bucuresti pe la vest in anul 1821, isi aseaza aici tabara de panduri.

Ferentari - paradoxal, Ferentariul are cea mai rafinata origine a numelui: vine din latina (!!!!) "Ferentarius" - Soldat din infanteria usoara a legiunilor romane. Dupa unele opinii, aici s-ar fi aflat campul de exercitii al ferentarilor din oastea lui Mihai Viteazul.

Floreasca - dupa numele boierilor care au stapanit locurile respective: Florestii.

Ghencea - Din turca vine. Pe vremea fanariotilor, Ghenci-aga era seful arnautilor din garda domneasca. Aici s-a ridicat o biserica. Biserica era a Ghencei.

Giulesti - O proprietate boiereasca: a Julestilor.

Lipscani - din slava - Lipsk, Lipsko ("locul cu tei"). Acest "loc cu tei" este Leipzig (Lipsca). Negustorii veniti in Bucuresti cu lucruri aduse de la targul din Leipzig se numeau, evident, Lipscani.

Militari - In secolul 19 aici era zona de instructie militara, probabil si o garnizoana. O vreme a functionat aici "Pirotehnia Armatei".

Pantelimon - isi ia numele dupa Manastirea Sf. Pantelimon. In greaca "pan" inseamna "tot" si "éléïmon" inseamna mila. Panteleimon = cel milostiv, intreg-milostivul.

Rahova - Aici e simplu. Numele e relativ nou si vine de la Calea Rahovei una dintre cele cinci artere botezate in secolul 19 spre aducere aminte a Razboiului de Independenta: Calea Grivitei, Calea Plevnei, Calea Rahovei, Calea Victoriei si Calea Dorobantilor.

Salajan - Un nume si mai nou. Nu vine de la Salaj, ci vine de la Leon Szilaghi cunoscut si sub numele de Leontin Salajan.

Titan - isi ia numele de la fabrica de ciment "Titan" construita la inceputul secolului XX.

Vitan - De la D. Papazoglu aflam ce-i ala un vitan: "În ocolul orasului, spre nord, este câmpia Vitanului, unde vitele orasenilor îsi aveau pasciunea".

De la Viena la Caransebes (2013) | 7 iunie: Drumul

$
0
0
Inca de prin ianuarie a inceput planificarea si dezbaterea unui tur pe langa Dunare, eventual pe (sau pe langa) Eurovelo 6, din Viena pana in tara.
Timpul a trecut repejor si ne regasim in iunie, la inceput. Dupa zeci de mail-uri si ore petrecute "calare" pe tastatura cu scopul de a sapa dupa informatii utile, a venit si momentul plecarii. Planul (in mare) este sa vizitam Viena, Bratislava, Budapesta si Belgrad (cu timp alocat), sa intram in tara prin vama Naidas si sa mai bantuim in zona Oravita-Anina.

Primii kilometri din cei ~ 1350 (la mine) pe care ii vom fi parcurs pana pe 23 iunie, incep...mai incolo nitel. Momentan, mergem cu bagajele pe bicle catre sediul Electric Rail Project (nu facem reclama :) ), vis-a-vis de Gara de Nord. Aici ne vom intalni cu ceilalti doi precupeti.
Drumul din Militari pana in zona Garii e parcurs de multe ori, insa a trecut ceva vreme de cand nu am mai mers cu bicicletele atat de incarcate. Decid pe drum sa merg in acest tur cu suspensia blocata, pentru o portanta mai buna.

Dar sa ne prezentam: Dragos, Nico, Marius si Mircea. Aceeasi ce am cutreierat si prin Apuseni anul trecut si buni prieteni, colegi de pedala si de ture (Marius e prezent si la drumetiile montane).

Planul initial presupunea sa bagam toate cele 4 biciclete in cutii, pentru a le putea introduce in compartimentul vagonului de dormit. Asa parea mai usor. Marius si Mircea au facut rost de cutii de la un magazin de biciclete din apropierea Garii.
Avem bilete la trenul (direct) Bucuresti-Viena, ce pleaca undeva pe la orele 13:00. Locul in cuseta de 3 persoane a costat 449 de lei, iar biletele le-am achizitionat cu ~ o luna inaintea plecarii, pentru a beneficia de reducere. Fiind 4, unul din locuri este in cuseta vecina. Nu e problema.

Cum Marius si cu Mircea au mai facut o vizita in Gara in prealabil pentru a viziona exact vagoanele cu care urma sa calatorim, am ajuns la concluzia ca nu ar avea loc toate cele 4 bicle, puse in cutii. Decidem sa renuntam la ele, cu exceptia lui Marius care-si duce ideea pana la capat ambaland bicicleta intr-una din cutii.

Stam la o bere/whisky si niste mancare cu oamenii de la Electric Rail Project (cu ocazia unei zile de nastere, daca am retinut bine). Voie buna, mancare foarte buna.
Apoi, usurel, mergem catre gara. Intai ducem cele 3 bicle cu tot cu bagajele lui Marius, urmand ca mai apoi Mircea si Nico sa ne astepte pana aducem si bicla ambalata la peron.

Trenul este tras fix cand ajungem cucel din urma "cal de fier". De aici, urmeaza o perioada de mai bine de 10 minute in care ne mobilizam pentru a baga toate biclele in compartiment.

Si...reusim. 3 bicle stau in spatiul de cuier al cusetei (cu rotile fata scoase si folosind chingi si cordeline pentru a le fixa), in vreme ce cutia cu a 4-a este pusa pe patul cel mai de sus. Sa nu amorteasca pe drum, nu de alta...
Ne-om descurca noi daca se umple trenul, dormim cu schimbul doi dintre noi.

Aranjarea arata cam asa:




Bicicleta lui Marius, in cutie





Parasim gara si ne punem pe voie buna. Pe la Sinaia luam niste bere si ne intindem la vorba, in vreme ce unii merg sa traga un pui de somn.





Toate sunt in regula. Insotitorul de vagon este un baiat tanar care nu a zis nimic cu privire la biciclete. Banuim ca nu se mai urca multa lume, caz in care Mircea si Marius vor putea merge sa doarma, peste noapte, in cuseta vecina. Mircea ar fi cel clandestin, caci bicla lui Marius sta bine pe patul al treilea  din prima cuseta.

Trenul circula greu, cu limitari de viteza dupa Sighisoara si cateva portiuni cu rulare doar pe un singur sens de cale ferata. Mircea cu Marius, fiind la curent cu santierul de la calea ferata, mai fac diverse observatii..ma rog, mai mult Mircea :).

Se vad ceva nori in departare iar, mai spre seara catre Teius, incepe o ploaie zdravana. Fulgerele ofera un spectacol pe cinste (pe care nu l-am prins "pe film", evident).




Vine noaptea si, dupa ce se schimba locomotiva la Teius iar restul vagoanelor sunt decuplate (mai putin 2 vagoane de dormit si unul restaurant), ploaia se mai opreste si noi ne bagam la somn. Insotitorul ne va da semn cand ajungem la vama cu Ungaria, pentru control. Asa ca...atipim.
Trenul merge lent in continuare si, dupa Arad, parca tinde sa ia nitica viteza.

Facem vama, intai pe partea romaneasca, apoi la unguri si, dupa aceea, somn zdravan.

Dupa ceva ore bune, deschid ochii si vad ca trenul goneste cu viteza zdravana. Adorm la loc si ma mai trezesc in Budapesta, unde se schimba iar locomotiva.
Ne trezim si stam pe coridor. In zona Gyor-ului, viteza scade vertiginos. Are si de ce...caci sunt inundatii si oamenii sunt mobilizati cu saci pana in buza caii ferate. Dunarea inca isi face de cap iar la nivelul apei se vede o pacla densa.



Oricum, am plecat de-acasa pregatiti sa reconfiguram din mers traseul, functie de toanele Dunarii.

Ne vine proasta idee sa asamblam biclele (trenul fiind gol) pe masura ce ne apropiem de frontiera cu Austria, stiind ca, ulterior, nu mai e mult pana in Viena. Asta pentru a nu ne trambala prea tare la sosire.
Zis si facut, in ciuda sfatului insotitorului. Le proptim la unul din capetele unui vagon si, la ultima oprire inainte de Austria, urca doi indivizi unguri, unul din ei mai tinerel, in uniforme de controlori. Cu ecusoane, genti, toate cele.

La vederea bicicletelor, ii apuca nervii. Chiar izbesc nitel incercand sa-si faca loc si incep sa ne ia in ungureste. Intrebam daca se poate in engleza sau franceza..nimic. In cele din urma, cel tanar ne spune "I see no bike ticket here, no bike stand!". Noi intrebam de insotitor dar, era la vagonul restaurant (probabil omul servea micul dejun). Cei doi ridica tonul si, cu un soi de chitantier in mana, ne spun "20 Euros for all bikes".
Noi, convinsi ca asta e momentul pentru pasat spaga, scoatem niste marunt si li-l dam. In secunda doi, indivizii coboara din tren si garnitura o ia din loc.

Na, ca ne-am luat teapa precum niste copii de scoala generala! Asta e.....dezbatem nitel situatia si apoi ne calmam, caci mai e nitel si ajungem in Viena.


De la Viena la Caransebes (2013) | 8 iunie: Hoinareala prin Viena

$
0
0
Trenul ajunge in Viena. Ne holbam pe fereastra si suntem placut impresionati de numarul de biciclisti si alergatori pe care-i zaresti prin oras. Imediat, te simti mai in elementul tau.

Strangem coburile, ne luam rucsacii in spinare, toate sarsanalele si le ducem spre usa. Insotitorul ne aduce cate-o sticla de apa si una de Lipton de caciula. Cica erau incluse in pret, dar dormeam cand le-a impartit si nu a insistat.

Per total, trenul a acumulat intarzieri de o ora, din Bucuresti pana aici. Chiar rezonabil, oricum nu ne grabim nicaieri. Planul este sa coboram bicicletele si bagajele, sa montam rotile, gentile si s-o luam din loc catre camping Wien Sud unde suntem chititi sa punem tabara. Dupa un dus, facem niscaiva cumparaturi si plecam pe bicle la o vizita a orasului. Nu vom intra in nici un muzeu astazi, ci doar facem plimbari. Avem si doua ghiduri tiparite cu noi plus Marius care a mai fost o data in Viena.

In cele din urma, trenul opreste. Coboram relaxati si ne apucam sa verificam bicicletele.
La a mea a trebuit sa mai reglez frana fata, lucru ce a durat cam 5 minute.

Ne abordeaza un conductor de tren. Ca o paranteza, am observat ca acesti conductori austrieci apar in gari asemeni pilotilor de avion. La uniforma, cu un troller mic si isi asteapta trenul.
Vazandu-ne cu bicicletele pe peron, omul a crezut ca urmeaza sa ne urcam in trenul sau (ce urma sa plece de la linia vecina). Drept urmare, ne-a intrebat de "bicycle pass". Un pic derutati, nu stiam ce sa ii raspundem. In cele din urma ne pica fisa si il lamurim, spunandu-i ca tocmai am coborat din trenul dinspre Budapesta si ca urmeaza sa iesim din gara. Amuzat de situatie, ne ureaza o zi buna.

Zarim un alt cicloturist chinez pe acelasi peron, care astepta trenul. Acesta se ia un pic la vorba cu Nico in vreme ce noi facem ultimele verificari ale bicicletelor.

Odata aranjati, parasim gara. Pornesc GPS-ul, resetez ciclocomputer-ul si...la drum!

Viena are piste pentru biciclete frumos facute, insa nu peste tot (este totusi un oras mai vechi). In schimb, primeaza bunul simt (si accesul liber cu bicicleta pe mai toate strazile cu circulatie auto restrictionata). Am avut surpriza placuta (inca din primele minute) sa mergem pe o pista si, in apropierea unei intersectii, un taximetrist care trecuse de ceva vreme de noi si urma sa faca dreapta (intersectandu-se cu pista) s-a oprit usurel si s-a asigurat daca nu cumva vine vreun biciclist.

Stiu ca este ceva normal, insa cand ultima strada parcursa inainte de a pedala prin Viena este Bd. Dinicu Golescu, in zona Garii de Nord, la ora pranzului, constrastul este suficient de mare.

Cu ajutorul GPS-ului, ne apropiem de camping. Este un pic mai departe de zona centrala (relativ departe..cam 8 km) insa este FOARTE frumos. Nu ma asteptam sa vad o zona atat de inverzita si curata in oras.

Toaletele si dusurile sunt de nota 10. Curate, fara repros. Si oamenii ce trec pe aici sunt atenti la ce lasa in urma lor, ce-i drept, insa impresia este foarte placuta.

Pentru doua nopti, 2 corturi, 4 adulti si 4 biciclete (ma rog, cele din urma au gratuitate :) ), costul a fost de 17.5 Euro de caciula. Cu acces la bucatarie, internet Wireless gratuit, posibilitatea de a ne incarca telefoane/acumulatori fara a plati ceva in plus, etc.

Dupa ce completam toate cele necesare, ne alegem locurile pentru cort.




Despachetam, facem cate-un dus si apoi dam navala in supermarket-ul "Merkur", ce se afla chiar langa camping.
Berea este ieftina si buna, in jur de 50-60 eurocenti. Totodata, va recomand sa degustati "fresh-urile" de portocale, kiwi + ananas si cele de morcovi. Sunt chiar proaspete si delicioase!

Lasam papornitele cu apa, merinde si (cel mai important) "beutura" la cort, apoi ne suim pe "cai". Manevrabila mai este bicicleta fara bagaje...

Ne plimbam oarecum brambura prin Viena, ajungand pana in zona centrala. Luam pulsul orasului, urmand ca in ziua urmatoare sa si vizitam cate ceva, functie de timpul disponibil.



Acces al metroului

Semafor pentru ambele "categorii"


Arhitectura cladirilor impresioneaza in mod placut. Totusi, fiind sambata, orasul este destul de aglomerat. Ne facem loc cu greu prin multime uneori.




 Aruncam un ochi pe ghidurile tiparite si decidem incotro sa o luam.


In scurt timp, ajungem in fata unei biserici dragute, amplasata vis-a-vis de un centru comercial. Este chiar pe o strada destul de aglomerata.
In fata bisericii, statuia lui Joseph Haydn (unul din compozitorii preferati), o toneta cu sucuri "fresh" din fructe si legume iar, vis-a-vis de biserica, o ricsa.




Biserica
Haydn

Ricsa

Mere un suc proaspat!

Bem cate-un suc. De morcov, de ananas cu kiwi, etc. Fiecare ce-a dorit.

Ne continuam hoinareala, cascand ochii in stanga si-n dreapta.








Ne oprim intre Muzeul de Arta si cel al Stiintelor Naturale, pe spatiul verde, pentru a face cateva poze.



Muzeul de Arta

Muzeul Stiintelor Naturale


De aici, decidem sa mergem catre palatul Hofburg si zona aferenta acestuia.
Tot acolo gasim si o "cismea" cu apa rece. Binevenita!
Vremea este foarte frumoasa, sunt in jur de 28 de grade.
Autobuzele in stil clasic sunt nelipsite pentru tururile centrale.




Apa rece!

Hofburg

Trasura pentru turisti






Ne oprim intr-o piateta, in fata Muzeului Sissi si a sediului Raiffeisen.

Muzeul Sissi




"Orientare turistica"





Continuam catre Albertina, Stephansdom si Opera.



Stephansdom




In memoria Maicii Tereza


Odata ajunsi in fata Operei, observam cateva randuri de scaune aranjate cu privirea catre un ecran mare. Urmeaza ca spectacolul din interiorul Operei sa fie transmis si afara.
Vanzatorii de bilete patruleaza zona, imbracati tematic, timp in care scaunele incep sa se ocupe, incet dar sigur.
Din pacate, nu putem ramane sa asistam la spectacol. Pentru a gusta Viena asa cum trebuie, e musai sa iti aranjezi un mini-concediu in care sa bati orasul si muzeele la picior si sa asculti macar un concert de muzica clasica/opera!





Parca ne incearca o mica senzatie de foame. Drept urmare, decidem sa mergem catre biserica romano-catolica Karlskirche si zona Belvedere, dupa care sa ne intoarcem catre "tabara".

Karlskirche merita vazuta din plin. Cele doua mari coloane exterioare sunt inspirate din Columna lui Traian. O bijuterie arhitecturala.



In drum, Monumentul Eroilor Sovietici (nu stiu ce faceau oamenii aceia din spate, cocotati cu macaraua...oricum, nu cred ca se uitau drept in jos):


Iata-ne si la Belvedere, un alt edificiu superb. Parcul din arealul sau este deschis publicului si vezi multa lume la alergarea de dupa-amiaza (chiar si oameni in varsta) sau la o simpla plimbare.





De aici, dupa ce vedem si-o mireasa (venita pentru poze de nunta probabil, cine stie), plecam catre camping.


La "tabara", urmeaza dus, nitica mancare (pe bancuta din lemn pusa la dispozitie chiar in zona corturilor) "udata" cu bere si "asezonata" cu palinca adusa de Marius.

"Blitzofobie"


In ceas de noapte, linistiti, ne bagam la somn. Si ce somn bun vom degusta in linistea asta!
Viewing all 195 articles
Browse latest View live