Quantcast
Channel: Verda Spirito
Viewing all 195 articles
Browse latest View live

De la Viena la Caransebes (2013) | 9 iunie: Tot prin Viena

$
0
0
In jurul orei 6, ma trezeste un ciripit de pasari. E destul de liniste, un pic cald in cort si ..trebuie sa ma duc la baie. Deschid usa cortului si, prima imagine imi inspira o mare, MARE stare de bine:


Ies din cort usurel. Lumea doarme prin preajma noastra. Doar Mircea ce s-a trezit pe la 5, caci asa se trezeste el.
Razele calde ale diminetii vestesc o zi frumoasa.






In cele din urma, se trezesc si ceilalti. Facem cate un dus, pe rand, apoi ne punem la mic dejun. Suntem relaxati, nu fugim nicaieri. Avem timp.

Inspre orele 10:00 plecam pe "cai" catre centru, cu gandul de a vizita palatul Schonbrunn pentru inceput. Marius l-a mai vizitat, asa ca insista sa se plimbe nitel si apoi sa ne astepte vis-a-vis de iesirea din curtea palatului, la soare.

Recomand sa vizitati palatul si imensul parc aferent. Initial, ne-am plimbat prin parc. Multa lume, multi alergatori (de toate varstele), frumos, ingrijit...superb.




Asteptare?






Palatul

Fantana catre care Sissi avea priveliste, tocmai dinspre palat

Shonbrunn, dinspre fantana
Inainte de turul de vizitare a palatului (pe interior), ne oprim in gradina cu trandafiri.











Intram in palat pentru "Grand Tour", ce costa 14.5 Euro de caciula si dureaza intre 40 si 50 de minute. Ghidul audio este disponibil si in limba romana si este chiar foarte bine structurat.
In interiorul palatului nu se fac poze, astfel ca va invit sa il vizitati cand ajungeti in Viena.

Odata terminat turul, il gasim pe Marius intins la soare vis-a-vis, langa niste statui. Ne regrupam, tragem cateva emotii cu cheia de la un antifurt (pe care nu o gaseam, desi era bine bagata intr-unul din buzunarele laterale ale rucsacului) si o luam din loc.

In drumul nostru prin centru, dam de un festival. Si nu orice festival: VeganMania. Pe scurt, multe tarabe cu sucuri diverse, multe manifestari "artistice" si baieti slabuti si cu muschi ce "se iau in brate" pe o scena, in diferite pozitii, pentru a demonstra forta si vigoarea de care dispun dansii...probabil marketing pentru "veganisme".

"Artist" ce dansa pe muzica inregistrata de la radio, in miscari specifice Woodstock-ului din anii '70.





Dupa ce ne amuzam nitel, mergem catre Hofburg pentru a lua apa proaspata si esuam in perimetrul muzeului Cartier, intr-o zona de terase. Bem bere nefiltrata si mancam cate ceva. Foarte frumos :)

In drum trecem si pe langa catedrala italiana.






Avea ceva de impins gagiul (care "pilota" ricsa)



Tramvai
Dupa ceva leneveala, ne indreptam catre Stephansdom. Urc in turn pentru cateva poze. Scarile spiralate sunt o senzatie, mai ales daca te intalnesti si cu alti turisti care fie urca, fie coboara.








Trecem rapid prin parcul compozitorilor (cu statui ale compozitorilor si anume) iar apoi ne intoarcem in camping.
Punem la incarcat vreo 5 seturi de acumulatori + un telefon, toate pe un triplu stecher. Domnul care era de serviciu in camping ne-a oferit imediat un prelungitor, pentru a simplifica situatia.
La final de zi, 31 de km pedalati prin Viena.

Am ciugulit cate ceva, baut bere, palincuta..si mers la somn. Maine plecam spre Bratislava.

De la Viena la Caransebes (2013) | 10 iunie: Viena-Bratislava

$
0
0
Kilometri parcursi la final de zi: 94

Ruta (click pt imaginea mare):


Profilul rutei:



Ruta in format GPX: https://docs.google.com/file/d/0ByRfPcst6S-6YkhLeDhrOVprVms/edit
Poze: Eu si Marius


Ne trezim cu aceeasi voie buna. Spalarea, haleala, strans tabara...pe la orele 10:30 parasim efectiv campingul.

Ne ia vreo 2 ore sa iesim din oras. Desi anumite artere le mai parcursesem in ultimele doua zile, acum cautam sa iesim in Eurovelo 6. Unele stradute sunt cu sens unic, altele cu sens interzis, etc. Mai stam la semafoare, mai ocolim traficul si, intr-un final, ajungem pe podul (prevazut cu artera pietonala) ce traverseaza Dunarea. Dunare ce este nitel umflata inca. Se pot observa buldozere pe ambele maluri.




Pe malul celalalt, ne regrupam, aruncam un ochi pe indicatoare (asa, ca chestie, caci oricum avem GPS cu noi) si ii dam inainte.



Interesanta toaleta


N-apucam sa pedalam prea mult caci dam de un "Biergarten". Vom intalni destule pe drum.
Cum timp este si soarele se iveste printre nori, decidem sa ne oprim la o bere si o inghetata. Vremea este frumoasa, nu este prea cald si vantul adie usor.

Cheers!


In zona acestui mic local, pe iarba, statea o mamaie topless. Din motive etice (si pentru a nu traumatiza si pe altii), nu am facut poze... :)

Dupa aceasta mica rehidratare, continuam pe ruta amenajata. Trecem de zona rafinariei (cea de la iesire din Viena) si ne intalnim cu un domn in etate, pe bicicleta, ce ne opreste pentru a comunica starea drumului. Pe scurt, "dupa inca 5 km, e un bazin olimpic".

Ca idee, ne asteptam ca Eurovelo 6 sa fie inundata partial si eram pregatiti sa reconfiguram...insa nu chiar de aici.

Domnul ne invita sa-l urmam, caci ne poate arata ruta ocolitoare.
Ajungem la niste semne de oprire a circulatiei pe care noi le-am ignorat cu brio. Aici, apare si sotia dansului.




Ne spune ca trebuie sa iesim prin Schonau, de unde putem continua catre Hainburg. Cei doi ne ghideaza prin padure, pe un drum frumos.


La capatul acestuia, ne ureaza drum bun si ne indica directia de deplasare.
Insa, noi eram un pic cam pierduti. Pana sa apuc sa ma uit ca lumea pe hartile de pe GPS, intalnim un tanar ce-si plimba cainele. Acesta ne arata (pe telefon..pe Google Maps) exact pe unde sa o luam si ne spune care drumuri nu sunt inundate. O informatie mai mult decat utila.
Ii multumim si continuam.

In spatele nostru s-au adunat nori inchisi la culoare si se aud tunete. Pare din ce in ce mai sigur ca o sa ne ploua.
In primul sat, dupa ce auzim cateva traznete destul de aproape, fac o paua sa ma orientez pe GPS. Gasesc drumul practicabil (conform indicatiilor tanarului de mai devreme) si ne tragem cate-o pelerina pe noi..caci in cateva secunde au inceput sa cada stropi maricei.

Partea buna este ca avem ocazia sa pedalam prin sate, sa mai "gustam" un pic din locuri. De-o parte si de alta a drumului sunt ciresi...multi ciresi.

N-apucam sa pedalam nici 2 km, ca iar ne departam de furtuna. La distanta mica in spatele nostru ploua binisor.
Continuam pe un drum neasfaltat.


Ajungem in Schonau si ne intersectam din nou cu ruta Eurovelo 6, langa un alt biergarten.
De aici, pare practicabil. O tinem tot inainte catre Hainburg, facand cate-o pauza pentru a admira locurile.

Dunarea a inundat ceva! Se pot observa urmele de mal pe trunchiurile copacilor iar dincolo de dig, cateva campuri agricole inundate, pe care oamenii incercau sa le mai "goleasca" degajand (prin pompe de desecare) apa pe partea cealalta a digului. Treceam cu bicicletele peste cate-un furtun la fiecare minut.







Zona pe care o traversam este de fapt un parc national pe nume Donau Auen. Din loc in loc, gasesti panouri cu diverse indicatii si mentiuni. Si bancute improvizate din busteni.


Facem pauza de un sandwich iar apoi mergem constant catre Hainburg. Ne oprim doar pentru a fotografia o testoasa ce ne-a iesit in cale.


Inapoi in iarba..unde dorea sa ajunga
Cu putin inainte de Hainburg, facem  pauza pe pod. Se pot observa cateva placute/planse cu date referitoare la amenajarea cursului Dunarii plus alte cateva evenimente marcante din perioada respectiva (printre care si o mica revolta - citat de pe Wikipedia: "In 1984, protesters against plans to put a power station in the Hainburger Au of the Danube forced the government of Austria to withdraw. (see: Occupation of Hainburger Au).").

Coboram de pe pod si, la scurt timp, ne intalnim cu un grup de copii (insotiti de profesori), toti pe biciclete, venind din sens opus. Pustii incep sa aclame si intind mainile. Astfel, ne oprim si batem palma cu absolut toti, din mers. Foarte frumos!

"Martoaga" mea, cu "casa" in spate

Pauza



La intrare in Hainburg, traversam inca o data Dunarea pe un alt pod.



Intrati in Hainburg, drumul continua pe margine fluviului. Aici observam multe case ce au fost inundate (probabil cu cateva zile inainte, cand apele au fost considerabil mai mari), sinistrati, mobila scoasa in strada, armata in actiune (la propriu) si drumuri proaspat curatate de mal. Intre timp, incepe din nou sa ploua.







"Udeala" tine un pic. Drumul nostru paraseste malul Dunarii si urca vreo cativa metri, scapand de zonele cu mal. Inaintam catre Bratislava (nu mai e mult) si mergem paralel cu o cale ferata si un drum national. Trecem pe langa un lan de orz.

 




Luandu-ne dupa ruta oficiala, dam intr-o alta zona inundata.
Marius si Mircea se duc printr-una din balti in "inspectie". Parca mi-e sila sa adun deja apa in toate angrenajele.
Se intorc. E si mai inundat mai incolo, asa ca vom continua pe drumul initial ce merge paralel cu calea ferata si drumul national, intersectandu-ne cu ruta ceva mai incolo.




Marius reuseste sa ia o tranta (nu in balta) la o viteza mica..probabil 8 kmh. Se dezechilibreaza prosteste (na, se intampla) in timp ce isi aranja husa de pe geanta foto, montata pe ghidon. Cade pe lateral dreapta si, initial, nu pare sa aiba nimic.
Insa, degetul mare de la mana dreapta i se va umfla considerabil in urmatoarele ore iar, mai pe seara, isi va da seama ca si-a fisurat (din nou) o coasta.

Din fericire insa, nu sunt probleme grave si putem merge mai departe. Vom vedea in Bratislava ce facem.

Inainte sa intram pe drumul national, ne oprim sa "jefuim" un cires. Si ce-am mai mancat....


Ajungem in cele din urma la granita cu Slovacia. Fiind spatiu Schengen, trecerea e libera. Parcarea din vama este inundata.


Intram in Bratislava. Ploua marunt. Pe pod (tot in zona pietonala), Nico se procopseste cu o pana la roata spate.
"Bajetzii" rezolva problemele! :)

Cetatea Bratislavei vazuta de pe pod



Constatarea...

Inginerie domne...

Mesaj ce ne-a amuzat:


Intram in centrul vechi. Frumos. Seamana cu Brasovul.




Gasim biroul de informatii turistice unde doream sa confirmam locatia si disponibilitatea singurului camping gasit in arealul orasului.

Cei de la birou au fost foarte amabili. Ne-au dat harta, indicatii precise, lista cu tarifele camping-ului. Le multumim si tinem drumul catre iesirea din Nord-Est a Bratislavei.
Soseaua si trotuarele sunt, la propriu, MUCI. Asfalt vechi, valurit, cu multe gropi si santuri, radacini de copaci si toate cele. Nu cred ca ai 50 de metri in care sa mergi relativ lin.

Campingul e la iesirea catre o autostrada, la vreo 10 km de centru. Nu-i problema, caci in Viena eram cam la fel pozitionati.

Dupa mici cautari, la capatul unei zone comerciale, gasim campingul. "Zlate Piesky" se numeste. Are si o zona de strand mai in spate.
Campingul este unul vechi, ceausist. Ne costa ~5 Euro de caciula (sper ca am retinut corect) pe noapte.

Dusurile sunt interesante: sunt cu buton / "temporizator" iar jetul este cu adevarat puternic. Atat de puternic incat chiar simti ca-ti face un peeling mai agresiv. Dar merge, caci ne e suficient sa avem unde sa punem cortul + posibilitatea de a face un dus. Apropo, dusurile erau cu cheie. In zona in care ne aflam, toti cei ce campau primeau cate una. Probabil folosesc locatia in comun cu altcineva/alta firma, cine stie...

Suntem aproape de o cale ferata si sub un culoar de zbor, caci la scurt timp dupa instalarea taberei trece un avion la altitudine destul de joasa. Nu-i bai!

Se aduna ceva nori. Mergem la supermarket-ul TESCO aflat in apropiere. Ne luam mancare pentru a doua zi si ne intoarcem la corturi.

Inca niscaiva discutii si mergem la somn. Palincuta ajuta :)

De la Viena la Caransebes (2013) | 11 iunie: Bratislava

$
0
0
A fost o noapte furtunoasa, la propriu. Cu tunete si fulgere, niscaiva vant...tot tacamul.
Din pacate, nici dupa ce ne-am trezit nu arata prea roza situatia. Ploua marunt, cu episoade prelungite de ploaie torentiala. Clar nu puteam iesi nicaieri, dar facem o cafea la primus.





Astfel, ne-am dus in bucataria campingului pentru micul dejun si am aruncat un ochi pe vreme, folosindu-ne de net (modemul Orange, caci wireless nu aveam). Pare-se ca dupa pranz o lasa mai moale.
Mancam si decidem sa mai stam in cort pana spre pranz.
Zis si facut, caci a inceput o ploaie zdravana. Am adormit vreo 2 ore si am facut ochi undeva pe la ora 13:00.
N-am mai stat la discutii. Ne-am tras pelerinele pe noi, acoperitoarea de rucsac si am purces la drum, in ideea ca biruim vremea.

Ceea ce s-a si intamplat. Pe masura ce ne apropiam de oras, ploaia o lasa moale pana cand s-a oprit definitiv. Desi vremea este mohorata, e caldut. Putem vizita centrul vechi nestingeriti.
Nu vorbim de o arie mare, asa ca orbecaim pe strazi, stradute, piatete si, ocazional, cate-un bazar.










Sushi
Ca si inViena, intalnim minicar-uri destinate tururilor centrului vechi.







Pisici...

Ne-am cumparat cate-o inghetata de la o cafenea din drum (80 eurocenti cupa)...




Mohorat?


Orientare...


Dupa un pic de brambureala, o luam catre cetate. In drum, inainte de a urca spre ea, ne intersectam cu o linie de tramvai ce trecea exact pe sub castel.





Sus, in cetate, legam biclele la poarta (rastel pazit) si o luam la pas. Sunt foarte multe grupuri de chinezi. E ceva aglomeratie si nici cetatea in sine nu pot spune ca m-a dat pe spate. Este renovata recent si pare-se ca ar gazdui ceva guvern, parlament, etc.



Podul pe care am venit ieri

Dunarea, in continuare umflata

Blocuri reabilitate




Parasim cetatea si coboram catre centrul vechi, cu gandul de a bea o bere. Gasim o terasa frumoasa unde serveau si mancare. Asa ca..am si mancat. Meniurile sunt foarte bune, traditionale. Intre 10 si 12 Euro meniul, berea undeva pe la 2.9 Euro (la "tzap"), foarte buna de altfel.

Intr-un final, ne intoarcem in camping. Mai dam o fuga pe la supermarket, bem cate-o bere, ne uitam pe harti si..o parte se duc sa se culce. Raman cu Marius pentru a mai citi niste palinca si pentru a mai experimenta cate-o poza cu expunere lunga.







Apoi...somn.

De la Viena la Caransebes (2013) | 12 iunie: Bratislava-Komarom

$
0
0
Kilometri parcursi in etapa curenta: ~121
Kilometri totali: ~300

Harta
(click pentru marire)
Profilul rutei

Track GPX: https://docs.google.com/file/d/0ByRfPcst6S-6NEtyRWN0R0hYODA/edit?usp=sharing

Fotografii: Dragos si Marius



In aceasta dimineata, Marius s-a trezit ultimul...dar a terminat primul (si nu, nu la aia ma refer...)!
Strangem tabara si pe la 9:20 plecam din camping-ul cu servicii de "peeling" gratuite sub dus...

Pedalam vreo 10 km pana ne reintalnim cu podul ce se intersecteaza cu Eurovelo 6 (cel pe care a facut Nico pana atunci cand intram in Bratislava) si traversam Dunarea. Reintram in ruta amenajata si, pret de cativa kilometri, vedem multa lume cu role, biciclete si chiar carucioare cu copii mici.


Cotim catre Sud si vantul incepe sa bata din spate. Prindem ceva viteza si parcurgem repede o bucata de drum. Oprim pentru cate-o poza si pentru a surprinde, printre copaci, fluviul involburat.





Inaintea barajului Cunovo, ne iese-n cale un bufet si oprim pentru o bere. "Plzen" ii zice, 1.5 Euro halba.


Trecem barajul si forta apei este, subit, mult prea evidenta.



Continuam pe directia Sud, cu vant din spate. Mergem constant cu 27-28 kmh. Drumul pe dig e perfect si liber. Dupa ceva vreme, o pauza de dezmortire, relaxare, hidratare, realimentare, etc. Vremea este superba si avem MARE noroc ca vantul ne sufla din spate.

Ocazional sunt mici schimbari de directie, momente in care simtim acelasi vant, dar din lateral, iar rezistenta la inaintare creste considerabil. In mod cert, daca mergeam catre Nord, impotriva vantului, timpii s-ar fi dublat.






Dupa vreo 15 minute de admirat lebede si flori (in timp ce ingurgitam cate-un fruct), incalecam.
Paralel cu drumul de pe dig merge si o sosea, care este la fel de libera.



La Gabcikovo, trecem pe malul stang al Dunarii (traversand un alt baraj) si pedalam pe placi din beton ce alterneaza cu segmente asfaltate.
Dupa vreo alti 20-30 km, mai facem o pauza intr-o zona impadurita. Si aici se observa nivelul crescut (inca) al Dunarii. O parte din padure inca este inundata.








La scurt timp dupa asta, drumul se transforma intr-un soi de forestier cu nitel pietris.



Din acest moment, s-a schimbat foaia. Si la propriu, si la figurat.
Inaintam ceva mai lent decat pana acum.




Din cauza zdruncinaturilor, unul din coburile lui Mircea decide sa se desprinda. Mai precis, una din cleme se slabeste.


Rezolva imediat si, in scurt timp ne intersectam cu un drumeag din beton ce ar da intr-o sosea  paralela cu Dunarea.
Decidem sa intram pe ea, observand ca duce direct in Komarno (orasul-frate, de neam slovac, al Komaromului unguresc, aflat pe malul drept al Dunarii). Mai aveam ~15 km.


Trecem pe langa cateva gospodarii. Lumea ne saluta. Pare-se ca mergem pe un soi de drum comunal recent modernizat (asfaltat). Observam un vechi CAP (sau echivalentul lui...am crezut noi..)







Iesim in drumul national 63 cand mai aveam 13 km pana in Komarno. Drum cam circulat insa, in acelasi timp, prevazut cu o banda de urgenta generoasa. Astfel, nu avem probleme in a pedala pe el.

Parcurgem o zona in care marcajele bilingve (in slovaca si maghiara) sunt foarte dese iar satele au denumiri unguresti.







In Komarno, o taiem direct catre pod, conform rutei schitata acasa pe GPS (pentru a nu mai pierde timpul in oras). Trebuie sa traversam Dunarea si sa intram in Komarom, Ungaria, unde avem vreo 3 camping-uri la dispozitie, chiar dupa granita.

Trecand podul, observam un vas romanesc ancorat in port. Probabil din cauza restrictiilor de pe Dunare.






In Komarom, oprim in campingul Juno. Este anexat unui hotel cu acelasi nume si pusesem ochii pe el inca de acasa, desi nu gasisem prea multe detalii. Parea ca e intr-o zona draguta.

Campingul in sine are conditii ireprosabile. Paza, loturi multe cu gazon bun, la umbra unor tei infloriti. Toaletele si dusurile sunt foarte curate.
Ca si costuri, ne-au revenit 5.5 Euro de caciula pentru o noapte, deci 11 Euro 2 persoane + 1 cort.




Dupa ce am facut dus si ne-am spalat din hainele murdare (intinsesem funia intre 3 copaci pentru a le putea usca), purcedem catre centrul Komaromului. Cred ca am mers vreo 10 minute pe jos, la pas lejer.
Omniprezentul hipermarket TESCO ne asteapta si aici, asa ca ne-am facut proviziile.
La intoarcere, gasim o pizzerie pe drum: One Bit . O pizza excelenta! Afacere de familie, local mic si dragut, intim. Preturi bune.
Bem si cateva beri apoi ne intoarcem in camping in jurul orei 21:50.

Zabovim in bucataria complexului facand planuri pentru urmatoarea zi, degustand niste ceai digestiv urmat de palinca (suna ciudat, dar merge de minune!).

Somnul ne fura usor, asa ca luam calea corturilor in cele din urma. 

20 iunie 2013| Zarnesti - Coltii Chiliei - Ref. Diana - Padina Inchisa - Curmatura

$
0
0
Anul asta nu am apucat sa facem o tura la munte. Doar ce ne miscasem prin iarna, insa nu se pune.
Asa ca ne mobilizam pentru week-end-ul 20-21 iulie si mergem in Piatra Craiului.

Acest masiv ramane preferatul meu, atat pentru drumetii cat si pentru ture de bicla. Calcaros, extrem de spectaculos, masivul iti pune la dispozitie atat trasee tehnice cat si variante mai usoare/accesibile de a savura frumusetile sale.

Pentru astazi, am ales traseul Zarnesti-Refugiul Diana-Padina Inchisa-Saua Padinei Inchise-Curmatura (marcaj Banda Albastra).
Traseul pleaca din Gara Zarnesti si merge pana in drumul forestier ce duce spre Plaiul Foii. Dupa ~500m de mers pe acest forestier, intalnim tablita de marcaj ce ne spune sa cotim catre stanga. Este o alternativa superba la drumul forestier, mult prea prafuit si circulat de masini in week-end.

Ne-am folosit de tren. Bucuresti-Brasov, cu plecare la 5:45, iar din Brasov catre Zarnesti am luat Regiotransul de 9:12. Pe la 10 fara ceva eram in Zarnesti si intram in scurt timp in traseu.

Vremea este superba, nici cald, nici frig. Ceva nori mai ofera umbra. Poienile sunt pline de flori si fluturi.













Oprim la izvorul de la Coltii Chiliei, ne adapam si ii dam la deal. La un moment dat nu suntem atenti la marcaj si iesim din traseu nitel. Ne prindem cand nu e bine atunci cand trebuie sa coboram :). Revenim si, dupa urcare constanta prin padure, iesim la refugiul Diana. Nu zabovim (era aglomerat...se adunasera niste indivizi care se pregateau sa faca un foc) si intram pe Braul Caprelor, pe sub umerii Pietrei Craiului.

Poteca este superba, pe alocuri cu aspect de brana. Traseul te poarta prin vai si printre pereti semeti, caracteristice masivului.
















Dupa ce trecem pe langa Orga Mare, traseul urca pe vale de abrupt catre Gavan si Saua Padinei Inchisa, catre creasta. Grohotis zdravan combinat cu zone de catarat pe pietre. Cum mi-era tare dor de a ma cocota pe pietre, ii dau cu incredere inainte, uitandu-ma periodic in urma pentru a admira deschiderea vaii.








Ne apropiem de Saua Padinei Inchise. Poteca strabate o zona de jnepenis inainte de a iesi in creasta. Se aduna niste nori, insa sunt "linistiti".





Odata iesiti in creasta, pauza de poze si alimentare, urmand sa coboram pe Karol Lehmann pana in Curmatura.

Retragerea din creasta este abrupta, pe alocuri cu nitel grohotis in prima parte iar, ulterior, pe bolovani ce te indeamna la sprijinit in maini si coborat cu spatele :). Insa, o recomand ca alternativa Triunghiului Albastru ce vine din Padina Popii, care este PLIN de grohotis instabil.

Ne picura nitel si se intuneca ceva mai mult. In departare se vede cabana Curmatura.





La cabana, aglomeratie ca de obicei. Ne intalnim cu Radu si sotia sa, Ioana, ce stateau afara pe banca. Nici daca incercam sa planificam o tura nu ne potriveam asa de din scurt la program.

A fost galagie multa pana spre ora 1 noaptea. Multi stateau afara si cantau la chitara..asta nefiind o problema. Dar atunci cand mai bine de zece oameni se apuca sa bata cu mainile si picioarele in cabana..cam nasol.

Un coleg de prici a iesit pe balcon si a avut un dialog cu ei..dupa care s-a cantat "Desteapta-te romane" si s-a dat stingerea. Cum bine-a zis Marius, "s-a cantat imnu' inainte sa se bage mira!".

A doua zi, am lenevit pe la cabana si am plecat tarziu catre Zarnesti prin Poiana Zanoaga. Buletinul mi-l uitasem sus, dar am avut noroc cu Radu care inca mai era sus, astfel incat l-am putut recupera. Multumiri si pe aceasta cale :).

Ne-am intors cu trenul din Zarnesti pana in Brasov iar de acolo am luat IR-ul de 17:10 pana-n Bucuresti Nord.

O tura foarte frumoasa, prima pe acest sezon de vara, buna de incalzire. Din nou am inceput sa ne gandim la o refacere a turei din Buila-Vanturarita, la Fagaras si altele. De ce nu, din nou creasta Pietrei Craiului, pe care-as face-o de multe ori. Un traseu tehnic, foarte spectaculos, ce te tine in priza si te rasplateste cu privelisti inegalabile si liniste monumentala. Numa' bun pentru meditat.

Prima alergare cu Vivobarefoot Breatho (Trail)

$
0
0
Mai ales dupa semimaratonul Petrom din mai, am avut niscaiva probleme cu unghiile si cu vreo cateva bataturi enervante. Totodata, m-a deranjat nitel (spre final) tendonul ilio-tibial, lucru de care scapasem de vreme buna.

Tot citind si alergand (ocazional in iunie si iulie), am inceput sa devin interesat de asa-zisul "barefoot running". Adica alergarea fara incaltaminte. Mai incercasem asta, pe plaja. Si da, stiam ca, din punct de vedere anatomic, omul alearga calcand pe partea frontala a labei piciorului (pe "pernite"), caci aterizarea pe calcaie este, pe cat de nenaturala, pe atat de daunatoare articulatiilor.

Dupa ceva ezitari, am comandat o pereche de Vivobarefoot Breatho Trail (caci la noi pe strazi si in parcuri nu prea poti alerga descult...). Laudati pentru spatiul generos destinat degetelor, profilul de tip trail al talpii (sunt ganditi si pentru alergare montana, lucru cu care m-am decis sa cochetez in scurt timp) si modul in care iti schimba, in bine, stilul de alergat. Totodata, asa cum spune si numele, sunt foarte respirabili.

Coletul a venit in vreo 4 zile (Amazon.co.uk) si au costat, cu tot cu transport, 380 RON (cam la acelasi pret cu o incaltaminte "care se respecta" de prin magazinele de profil...).

Inca de cand i-am incaltat prin casa, chiar simteam o mare diferenta de postura. Uitandu-ma si la un clip introductiv de pe site-ul celor de la Vivobarefoot, ce trata acest stil de alergare, am iesit cu mare entuziasm astazi de dimineata in Politehnica, pentru o "tura".


Bike route 2,037,436 - powered by Www.runmap.net


Intr-un final, am alergat vreo 7.5 km in 47 minute. O tura bunicica pentru initierea in acest stil de alergare.

Ca si concluzii, pe scurt:
- sunt foarte usori
- chiar m-au ajutat sa imi schimb nitel stilul de alergare
- cadenta in alergare este ceva mai mare, postura este dreapta si inclinatia e data din glezne
- am facut febra musculara la gambe, mult mai rau decat am facut vreodata de cand m-am apucat de alergare...ma simt de parca am facut serii de genuflexiuni cu haltera pana la epuizare
- respiratia este mult mai regulata..pulsul nu cred ca a sarit de 140, decat atunci cand am sprintat putin
- simti ca alergi mai..."natural", nu stiu cum sa explic exact (inca)
- totodata, la final, aveam senzatia ca o mai puteam tine inca 2 ore in ritmul respectiv, insa gambele erau ca piatra si stiam ca ar fi bine sa ma opresc daca vreau sa ma mai misc in urmatoarele 3-4 zile
- zici ca ai parghii in loc de picioare
- intr-adevar, au sireturile nitel cam lungi, insa nu incomodeaza. Faci o funda dubla si ai rezolvat problema (sau, le tai :) )

Mentiunea legata de gambe este importanta. In mod oficial este recomandat sa o iei treptat, cu distante mai mici, pentru a da timp musculaturii sa se adapteze corespunzator noului mod de a alerga.

Pantofii arata cam asa:




Gasiti multe filmulete, documentare si articole detaliate despre acest stil de alergare:





O fi sau n-o fi un trend, cert este ca azi am simtit ca alerg altfel si mai cu spor fata de toate alergarile din ultimul an. De aceea, voi continua sa ii utilizez si voi reveni cu impresii.

Ii voi lua cu mine in concediul din Creta, care se iveste usurel de dupa colt, unde planuiesc sa alerg si pe ceva drumuri neasfaltate. Vom vedea cum se comporta, sau cum ma comport eu :). Si, poate chiar din toamna asta, pareri (din alergare) de pe potecile muntilor de pe la noi.

De la Viena la Caransebes (2013) | 13 iunie: Komarom - Szentendre

$
0
0
Kilometri parcursi in etapa curenta: ~120
Kilometri totali: 420

Harta


Profilul etapei


Track GPS: https://docs.google.com/file/d/0ByRfPcst6S-6VFRZSXcxbV9hSE0/edit?usp=sharing
Foto: Dragos




Dupa o noapte linistita, ne trezim sub mangaierea razelor soarelui (suna foarte cliseic, nu? da'chiar asa era, PAROL!). Mai ales sub teii din camping...



Recuperam 2-3 rufe zburate de vant (caci intinsesem funia intre 3 copaci, pentru a avea loc toti), strangem usurel tabara, halimozim si o luam din loc.

Trecem podul inapoi in Komarno, Slovacia. Oraselul este chiar frumos si ingrijit.



Ruta ne poarta printr-un cartier vechi muncitoresc si pe langa ruinele unei cetati. Apoi, intram iar pe digul fluviului.



In cativa kilometri, ruine ce stau drept marturie a expansiunii Imperiului Roman.


O tinem tot inainte pe dig pana ne plictisim de zguduieli. Pe alocuri, poteca este inierbata. Pe Mircea il streseaza tipul asta de drum, asa ca vom iesi cu prima ocazie in drumul national ce merge paralel cu Dunarea.
Vremea este in schimb prietenoasa iar urmele fostelor inundatii dunarene sunt vizibile si pe aici.







In cele din urma, ne intalnim cu drumul national si parasim digul. Continuam pana in Sturovo pe un asfalt bun si mult soare. Fata de zilele trecute, se face din ce in ce mai cald. Incepem sa ne bronzam mai accentuat si ne deshidratam mult mai repede.

Pe drum, oprim intr-un sat pentru a servi cate-o bere pe niste bancute frumos asezate pe marginea Dunarii.



Tot inainte, pe drum.


Ajunsi in Sturovo, ocolim centrul orasului si mergem pe un drum ce ne poarta prin portul local. La podul catre Esztergom, unde urma sa intram din nou in Ungaria, facem un mic popas. Admiram cetatea ungara de pe malul celalalt al Dunarii.





Cum stam noi la umbra, dinspre Ungaria apare un domn cicloturist ce ne saluta foarte voios: "Hello, hello, cycling..velo..cycle touring people!".

Aflam ca este neozeelandezul John Grant, ce scrie si pe crazyguyonabike.com si care se afla in mijlocul unui tur cu plecare din Istanbul si Irlanda ca destinatie.




Stam ceva timp de vorba (inclusiv despre zilele pe care le-a petrecut prin Romania), facem poze, ne da cateva ponturi cu privire la starea drumurilor de pe langa Dunare, pe teritoriul Ungariei (daca sunt inundate, pline de nisip/mal, etc.) si uite asa trec vreo 20 de minute.

In cele din urma ne despartim, urandu-ne toate cele bune. Postarea sa legata de aceeasi zi: http://www.crazyguyonabike.com/doc/page/?o=1&page_id=330582&v=6g

Traversam Dunarea si intram in Esztergom. Urcam pana in cetate, tragem din nou cateva poze si o luam din loc, catre pista EV6. Doar ca si prin zona asta este inundata. Ne avantam vreo 3-4 km printr-un parc pana ce dam de o zona ce nu mai putea fi traversata. Ne intoarcem, cu gandul de a aborda drumul national ce pare a merge paralel cu EuroVelo 6, doar ca ceva mai departe de fluviu.

La iesirea din Esztergom, din nou o zona calamitata. Saci de nisip, multe case inundata, o strada transformata complet intr-un dig.


Trecem bicicletele pe rand si continuam pe DN 11, bucurosi ca nu avem parte de masini.
Drumul oscileaza, oferindu-ne atat urcari scurte si zdravene, cat si coborari relaxante.

Ajungem pana vis-a-vis de Szob si ne oprim. Balta! De fapt, o zona mare, inundata. Ignorasem noi niste semne vazute mai din timp, crezand ca nu mai sunt de actualitate, insa am facut o mare greseala.
Astfel, cu mult timp pierdut, stam pe loc si ne uitam pe harti. Luam si pranzul la umbra.





Decidem sa ne intoarcem in Ezstergom si sa continuam catre DN-ul ce trece prin Dobogokoi si ajunge pana in Szentendre, inainte de Budapesta. Suntem deja in criza de timp si nu vom mai sta la poze azi.

Soarele ne bate zdravan in cap si ne simtim nitel obositi. Avem parte si de ceva vant din fata pana inapoi in Ezstergom. Oprim la un Lidl de pe drum pentru a lua apa..multa apa!
Apoi, tot inainte pe un alt drum national. Traficul este destul de intens pana la iesirea din oras, apoi se mai relaxeaza..dar nu pentru mult timp.

Urmeaza sa urcam pana la 600m altitudine, pret de 11 km. Nu asta ar fi fost problema, ci faptul ca marginea drumului era aproape imposibil de parcurs pe bicicleta uneori iar soferii erau multi si disperati. Am avut multe momente in care m-am simtit mai stresat decat pe bd. Iuliu Maniu din Bucuresti, la orele 18:30. Fara nici o exagerare. M-am si trezit cu un mic "imbold" din partea unei dube ce mi-a atins rucsacul cu oglinda retrovizoare.

Reusim sa urcam intr-un final si ne pregatim sufleteste de o coborare in aceleasi conditii de trafic. Drept urmare, abordam coborarea cu precautie.

Jos, ajungem in Pomaz. Initial, cand ma uitasem pe harti,eu citisem "Pornaz" in loc de "Pomaz", motiv de hlizeli zdravene, gandindu-ne la masculii mustaciosi din filmele porno vechi pronuntand (fictiv) "Pooorrrrnnnnaaaazzzz".

Drumul era in lucru intre Pomaz si Szentendre. Intr-un sens giratoriu, lui Marius ii pica ochelarii. Nu de pe nas, ci de pe unul din coburi, caci ii uitase acolo la ultima oprire.
Dupa cativa metri, o duba trage langa el, ii da cateva claxoane si ii spune ca si-a pierdut ochelarii. Soferul ii returneaza. Un slovac foarte de treaba, ce a observat "accidentul", s-a dat jos din masina (in plin trafic), a luat ochelarii si l-a "vanat" pe proprietar ("un nebun nomad, cu bicicleta") spre a-i returna.

Ajungem in Szentendre, bucurosi ca scapam de trafic. Oboseala se acumulase si aveam in cap cuvantul "panzio".
Cautam si gasim. Pensiunea Erika, intr-un loc mai retras dar foarte usor accesibil, la 5 minute de gara Szentendre, de unde puteam lua tren direct pana in centrul Budapestei.

Curat, placut, 31 Euro camera dubla, pe noapte. Luam doua camere pentru doua nopti, facem dus si iesim sa bantuim prin orasel dupa un birt.

Bantuiala haotica. Multe inchideau la 10 iar noi nu cadeam de comun acord asupra unei locatii.
In cele din urma, ne oprim intr-un local cu specific mexican. Si ei inchideau tot la 10, dar pare-se ca au stat si peste program.

Am mancat foarte bine, insa a fost si scump. Berea era foarte scumpa iar o apa plata la 0.33 L era 2 Euro. Paguba!

Intr-un tarziu, ne intoarcem la cazare. Maine vom pleca de dimineata spre Budapesta, cu trenul. Vom vizita zona centrala a orasului la picior.

De la Viena la Caransebes (2013) | 14 iunie: Budapesta

$
0
0
Am avut o noapte linistita, cu somn de voie. Ne-am trezit, am facut cumparaturile la un LIDL din apropiere iar apoi am luat micul dejun in curtea pensiunii.

Abia pe la ora 11 plecam catre gara locala din Szentendre ("Pannoniatelep") pentru a lua un tren pana in Budapesta. Biletul a fost foarte ieftin: 310 forinti (in contextul in care aveam sa aflam ca intrarea la toalete prin Budapesta e ~200 forinti).






Trenul are cap de linie comun cu o statie de metrou. Iesim la suprafata si suntem exact vis-a-vis (adica pe malul opus) de Palatul Parlamentului. "Faleza" Dunarii este inca inundata.




Hoinarim pe langa doua biserici stradale si urcam spre cetatea Buda. Foarte dragute stradutele pe care ne plimbam.


















Sus, vizitam biserica Matyas (Matei Corvin) care era in plin proces de restaurare. Biletul ne-a costat 1000 de forinti de caciula.






La iesire, servim cate-o inghetata si ne plimbam prin cetate.

















Niste baieti exersau miscari de parkour.



Ne atrage atentia "Labirinthus", dar ne multumim sa coboram pana la intrare si sa iesim apoi. Nu prea ne imbie cadrul artificial.








La palatul regal, avem ocazia sa vedem si un schimb de garda.











Mai stam ce mai stam si coboram din cetate, catre Podul cu Lanturi. 








Traversam Dunarea si cautam o terasa unde sa bem o bere. Gasim una centrala unde bem cate una la 0.33 (cinstea lui Marius), dupa care o luam din loc si ne oprim din nou in scurt timp la terasa unui mic local chinezesc, unde bem o alta bere si mancam cate-un sandvis. Pe drum, dam de o gasca de travestiti ce faceau deliciul publicului.
Vom mai vedea si statuia lui Reagan, un monument comunist si afisul unui simpozion pe tema artei...tiganesti.





Vizitam si basilica Sf. Stefan. 200 de forinti intrarea si un preot parsiv care spunea ca taxa e sub forma de donatie de fapt si ca putem lasa "anything, forint, euro, dollar, doesn't matter". Foarte "spiritual"!
Biserica in sine este foarte frumoasa in schimb si bine aranjata. Multa marmura si un dom foarte mare.





Iesind din catedrala, ne oprim la o farmacie unde incercam sa luam niste analgezice pentru Marius, care inca se resimte cu acea coasta fisurata inainte de Bratislava. Ne intelegem fluent in engleza cu o doamna farmacista care ne da Ibuprofen, doza maxim admisa fara reteta in Ungaria, cu mica mentiune ca, daca doreste ca efectul sa fie nitel amplificat, sa ia pastilele pe stomacul gol, dimineata.

Timpul a trecut foarte repede. Budapesta este un oras superb care necesita cateva zile bune spre a il vizita, la fel ca in cazul multor altor capitale din lume. Cu gandul de a reveni la un moment dat intr-un "city break", ne indreptam spre gara pentru a ne intoarce acasa. 










Se curata praful produs de malul uscat din Dunare, in urma inundatiilor



M-am procopsit cu ceva basici urate la degetele de la picioare, de la atata mers pe jos in adidasii pe care-i folosesc pentru biciclit. Nu mersul pe jos a fost problema (e si asta una din activitatile pe care le prefer), ci faptul ca incaltarile cu pricina sunt mai stramte in fata si nu am anticipat aceasta problema.

In gara, reusim sa luam bilet inapoi cu acelasi tip de tren, insa la pret dublu fata de cat am dat dimineata. Ora o fi fost de vina, caci nu am prea reusit sa ne intelegem cu casiera.

La pensiune, ne-am spalat si ne-am pus la masa. Apoi, am inceput sa studiem hartile pentru a stabili o ruta alternativa EuroVelo 6, luand in calcul inundatiile. Apare si proprietarul pensiunii care ne da cateva indicatii utile cu privire la starea drumurilor.

Spre ora 1 AM, coboram "steagurile" in berna si tragem la somn.

Idee de week-end | Cu bicicleta pe valea raului Olanesti

$
0
0
Intr-un week-end liber va puteti indrepta atentia catre zina Olanesti.
Acum 2 saptamani am plecat spre Baile Olanesti cu gandul de a pedala pe langa Buila-Vanturarita. Zis si facut, desi am urmat un drum forestier ce ocolea parcul si mergea spre Latoritei - Voineasa.




Un drum frumos, in urcare, ce poate fi facut intr-o dupa-amiaza dus-intors daca doriti sa va odihniti apoi inapoi in Baile Olanesti sau, pur si simplu un alt mod de a accesa zona Voineasa. Acest traseu va da posibilitatea sa creati o bucla prin Latoritei (puteti sta cu cortul chiar in zona lacurilor sau in seile alpine).

Din Baile Olanesti, am plecat catre Comanca si am tinut marcajul Banda Galbena, ce merge catre varful Folea. Noi ne-am oprit dupa vreo 20 de km si am luat-o inapoi spre vale.

Un drum foarte frumos, linistit, cu o singura parte nasoala: cea de inceput, pe care noi am prins-o PLINA de grataragii manelari, fum de gratare si mizerie. Na, fiecare cu "sportul" lui.

Ne-am intalnit si cu o exploatare forestiera, insa e "normal" pe la noi, nu mai reiterez. 
Mai precis, a trecut un TIR pe langa noi ce ne-a umplut de praf.

In rest, in zona superioara, odata ce intri in chei, pe peretii din dreapta sunt destule trasee de escalada. Pitoanele luceau in soare si ici-colo gaseai cate-un insemn pentru vreun traseu de acest tip.

Am stat la Vila Andrei, pe care o recomand cu caldura. 80 de lei camera dubla. E intr-o parte mai linistita a statiunii. Foarte curat, proprietari foarte amabili si totul este aranjat cu bun gust, ca pentru ei insisi.

Zona merita explorata. Din Baile Olanesti, se poate trece un deal si prin satul Tisa, iar mai apoi se intra pe Valea Cheii ce are o serie de ramificatii in partea superioara. Totodata, e o varianta pentru a atinge Cabana Cheia pe un traseu ciclabil in proportie de 95%.


























Se apropie Maratonul International Bucuresti - 6 Octombrie 2013

$
0
0
Usurel, catinel... haida, afara din casa! :)
Ca-i la cross, cursa populara, semi sau maratonu' mare, temperatura va fi la fix.



Despre alergare cu Dr. Nicholas Romanov

28-29 septembrie 2013 | Cheile Oltetului - Valea Latoritei - Transalpina...cu nitica aventura

$
0
0
Acum, la momentul scrierii relatarii, cand imi curge nasul si afara parca a venit un soi de iarna, imi reamintesc cu placere detaliile acestei ture care, desi a fost doar de un week-end, a avut ce oferi.

De bine ce ma uitam dupa ghidon cu drop-uri pentru MTB (de fapt, metode de adaptare), caci mi se pusese pe chelie in urma multor ture de asfalt, apare propunerea unei ture la munte, cu bicla. Astfel, renunt la cercetarile mele anevoioase, scot cauciucurile de tura si le pun pe cele de munte...pare-se ca asta asteptam, de fapt :).


Aveam in cap traseul de mai multa vreme dar, impreuna cu Marius, l-am extins. Astfel, vom pleca sambata dimineata, devreme, catre Polovragi. De acolo, vom urca pe Cheile Oltetului pana in Curmatura cu acelasi nume. Ulterior, Valea Latoritei -> push-bike pana in Strategica (pare-se ca am nimerit in ea..sper sa nu ma insel) -> urcat pe Transalpina (pasul Urdele, etc.) si coborat in Ranca, unde am aranjat o cazare.


Vremea se anunta chiar frumoasa pentru sambata, insa suntem constienti ca sus va fi frig, iar duminica ne va ploua zdravan.


Initial, vroiam sa abordam tura in sens invers, sa urcam Transalpina din Novaci, insa distanta era prea mica si ar fi ramas multi kilometri pentru a doua zi, kilometri ce ar fi inclus un drumeag incert, marcat pe Google Maps cu linie punctata, ce leaga Strategica de Valea Latoritei. In 2-3 km urci 700+ metri (sau ceva de genul).


Astfel, am decis sa facem cat mai mult in prima zi.

Ruta:


Route 2,347,448 - powered by www.bikemap.net

Track GPS:


Poze: Eu si Marius



Protagonistii, aceiasi 3.


La ora 6 fara un sfert, Marius apare in fata blocului. Fixam suportii si biclele pe masina, apoi o luam din loc.
Ziua este sensibil mai scurta, dat fiind faptul ca la 7 fara un pic inca e cam intuneric. Dar nu-i bai.


Ajungem la Manastirea Polovragi in jur de 9:40. Ne echipam (ma rog, echipam biclele), tragem o poza cu Cheile Oltetului ce se zaresc in spatele zidurilor manastirii si, o luam din loc, nu inainte de a sorbi cate 2 guri de palinca (dap, aceeasi ca in multe ture).








Intram foarte repede in chei si ne apucam sa facem poze. "Noi n-avem ce sa patim de la bolovanii astia, ca avem casti!", zise Marius, facand referire la manelista..pardon, mama Monicai Gabor, care facu'"poc!" prin zona nu cu mult timp in urma.


Cheile sunt superbe. Multa liniste, culori frumoase, drum numa' bun.









Urcam usurel. Intalnim si niste catei la un moment dat, dar e doar gura de ei. Anunta iesirea din chei.
Continuam catre Curmatura Oltetului. Nu ne agitam foarte tare, caci vremea e cat de cat ok. Sunt cam 10 grade iar prin patura de nori apare si nitel soare pe masura ce castigam in altitudine. Asa ca, poze!



















Macadamul tasat face loc unui drum forestier mai neaos, pe placul nostru, cand incepem sa urcam mai zdravan catre Curmatura. Avem mai mult spor pe bucata asta si privelistile incep a ne motiva suplimentar.














Dupa un mic popas, ajungem si in Curmatura Oltetului. Foarte frumos. 3 oameni de-ai locului ma vad cu aparatul si ma roaga sa le fac o poza, urandu-ne drum bun la final.












Incepe o coborare frumoasa, pe forestier, catre coada lacului Petrimanul. Se vede Valea Latoritei. Pitoresti locuri, n-am ce spune.


Ne mai oprim pe parcurs pentru poze si pentru dezmortirea mainilor (caci sunt ceva zdruncinaturi pe alocuri).














Ajunsi langa lac, intalnim drumul ce duce spre Cabana Petrimanul. Noi continuam catre Vest, in amonte, catre Lacul Galbenu.


Din nou, locurile sunt foarte frumoase.





Traversam o zona noroioasa, brazdata de tractoare si busteni. 2 caini ne "intampina", asa ca nu mai stau sa scot aparatul pentru poze. Mergem mai departe.


La barajul Galbenu, oprim pentru cateva poze si o gura de palinca.







Cum sunt in echipament scurt, la umbra simt apropierea frigului. Insa voi rezista. La nevoie, trag doar pelerina de ploaie peste mine si, in caz extrem, si polarul pe sub ea.


Mai jos, trebuie sa iesim din vale si sa o apucam pe acel drumeag ce ne va urca in Strategica. Noroc cu GPS-ul, caci ne luaram cu vorba si deviasem nitel de la traseu.








Ne intoarcem si...trebuie sa traversam un raulet. Nu se poate pe bicicleta, asa ca ne descaltam in bataia soarelui si o luam frumusel la trap prin apa limpede si rece, ce susura suav prin linistea padurii.
Apa nu e atat de rece pe cat m-as fi asteptat, insa atunci cand am iesit am avut cu adevarat senzatia de frig.








Ne incaltam si continuam, insa dupa nici 5 minute trebuie sa mai trecem un raulet. Repetam operatiunea si purcedem in cautarea drumului. 






Evident, realitatea de la fata locului nu corespunde exact cu ce ne-am propus de acasa. Drumul in care ar trebui sa iesim nu se vede deloc, ba chiar sunt inca vreo doua care pleaca in directii diferite.

Orbecaim nitel, purtam biclele prin ierburi si peste crengi doborate. Reusim sa intram in "track" si gasim si drumul. Incepe sa se insereze si abia astept sa ajung in platou, undeva, ca sa dau un telefon la cazare (cand voi avea si semnal, evident).


Ne apucam sa impingem. Si impingem nenica!





Cu gafaieli, transpiratie, alunecari pe pamantul faramicios sau pe cate-o piatra instabila, trecem de zona cu panta cea mai abrupta.


Cand opresc, nu-mi aud decat pulsul accelerat.
E plin de ciuperci rosii, ca-n povesti.






Spre asfintit ajungem in platou. Se vede si drumuletul pe care trebuie sa intram si pe care-l vom urma pana in soseaua Transalpina. Vantul bate zdravan, asa ca ma blindez si eu. 

Mi-e clar ca vom face urcarea pe inserat, ba chiar pe intuneric. Oboseala s-a acumulat, se lasa frigul si mai bate si vantul.


Rontaim cate ceva, dam pe gat niste palinca si plecam cu tupeu.
Dupa 20 de secunde ne oprim. Lantul de la bicla Nicoletei a decis sa se blocheze intre cadru si foaia mica. Foarte ciudat cum s-a intamplat (probabil de vina e frigul si praful inchegat pe lant). In fine, impreuna cu Marius rezolvam problema. Continuam. Foarte frumos platoul si drumul.












Pe masura ce temperatura tot scade, ajungem si noi in sosea.
Sun la cazare si anunt ca am fost pe Valea Latoritei, fara semnal, comunicand unde suntem si ca mai intarziem.







In fata avem o urcare asfaltata ce, la prima vedere, va merge usor. Insa oboseala se simte. Cu toate astea, Marius o ia inainte, vitejeste.

Eu ma tot opresc sa mai fac cate-o poza in lumina apusului, peste Parang.












Aproape ca s-a intunecat. Inspre pasul Urdele (mai e un pic!), deja nu mai simt frigul. E ceata densa de mai ca o simti pe roata. Termometrul ciclocomputerului imi indica 0.3 grade. Ole!





Coboram o bucata de drum, apoi urcam inca un mot (cel de dinainte de Ranca). Se lasa noaptea de-a dreptul. Stau la lumina frontalei. 

Marius a luat-o inainte cu ceva timp (se vede antrenamentul de vara asta), noi am ramas in urma. Intervine epuizarea. Termometrul arata -1.4 grade C. In ciuda manusilor lungi, degetele mi-au inghetat pe coborarea de dupa Urdele. Acum urcam pe langa bicilete. 
Desi simtim ca inima si plamanii ar mai duce lejer urcarea, muschii nu ne mai asculta. Mergem cu greu. Frigul si oboseala...


Ajungem langa Varful Papusa. Ne urcam in sa si incepem sa coboram catre Ranca. Coboram incet, caci drumul nu are parapeti si nici prea multe indicatoare pe margine. Umerii imi tremura nitel necontrolat, simt asta in ghidon.


Tin frontala orientata catre santul vopsit in alb de pe partea dreapta a carosabilului. La un moment dat, vad o multime de ochi lucind langa drum. Ma sperii, gandindu-ma ca-s caini (na, reflex de bucurestean), insa aud o talanga si ma prind ca sunt oi.


Nitel mai jos ne intalnim cu Marius, care era echipat cu polarul si semnaliza cu frontala. Era chiar in fata unei dale de beton pusa in drum.


Al doilea motiv pentru care ne-a asteptat a fost ca, un pic mai incolo a vazut o serie de ochi in bezna si a auzit latraturi. Astfel, e mai sigur sa fim toti trei.
Surpriza, dam doar de niste magari. Cainii s-or fi retras.


Inghetati, obositi si cu vederea slaba, ajungem in Ranca. La 1 km dupa indicator, facem stanga si urcam 200m catre Pensiunea Belvedere, unde avem o rezervare facuta.


Proptim bicicletele la intrarea in pensiune, pe terasa, nefiind atenti ca nu este o zona acoperita in totalitate.
In pensiune, cald de nu ne mai venea sa iesim. Era cam ora 9 aproape.
Cerem cateva indicatii cu privire la restaurante. Pe ultima parte a drumului ne imbarbatam gandindu-ne la un bulz fierbinte si un vin fiert.


O luam la pas prin Ranca si...stupoare. Cele 2-3 locuri de mancat au toate evenimente. Nunti, reuniuni, etc. La unii chiar oprim si ii intrebam daca putem cumpara, la pachet, cate-o portie din ce au ei la meniu in momentul ala. Ni se spune cu sictir ca "..NU". Ok, bine, PA!


Ranca pare o statiune dezordonata, murdara, cu multe urme de santiere si santiere neterminate, balastru si caramida sfaramata peste tot, multi caini lasati liberi. Difera mult de imaginea pe care o aveam inainte, din auzite, stiind ca e un soi de Mecca pentru cocalarii ce nu ajung iarna pe Valea Prahovei.


Resemnati, gasim un magazin. Ne cumparam rontaieli si bere. A da, o doza de Cola! Nu beau de fel, dar creierasul meu a zis "ia-o!".
Ne retragem la pensiune, in sala de mese, la un loc cu alti turisti cazati acolo. Stam la caldurica, mancam, ne miram si ne bucuram de ce tocmai facusem in ziua asta. O tura de aventura, nu alta!


Hotaram ca maine sa fie somn de voie, socotind ca avem timp sa ajungem inapoi in Polovragi. Stim ca o sa ploua, dar asta e. Ne descurcam.


Trecem la somn, in camera calda, dupa un dus cald, sub pilota. Am dormit aproape 12 ore.


A doua zi (duminica), ne trezim pe la 10. Afara e frig si ploua. Si e ceata.

Pana strangem, pana ne dezmortim, se face 10:50. Coboram si constantam cu putina mirare ca bicicletele sunt fleasca. Intr-adevar, le-am legat intr-o zona neacoperita a terasei.
E, ce mai conteaza, oricum o sa ne udam de ne ia naiba.


Ne blindam cu ce avem. In ultimul moment, decid sa imi pastrez colantul lung si gros pentru mai tarziu, caci nu aveam haine de schimb. Asa ca pun short-ul de ieri, constient ca o sa fac frigul, ud pana la piele.


Fara prea multe discutii, tragem 2 poze si o luam la vale spre Novaci.









O coborare ce ne-a inghetat. Ne-am udat rapid pana la piele si cauciucurile ne stropeau si mai mult. Noroc ca nu era trafic. Nu ne gandim decat la pensiunea de langa manastirea Polovragi, unde poti manca ceva cald.


La un moment dat, fac o mica pauza. Un domn cu masina opreste langa noi, ne saluta si ne intreaba cum merge. Ii raspundem, zambind, "Eh..la vale! Supravietium". Tremurau de-mi sareau ochii. Marius o luase deja inainte.


Pe parcursul coborarii, pe picioare mi s-au format broboane aproape inghetate de apa. Culmea, aveam impresia ca imi tin de cald, dar era de fapt o iluzie, bineinteles. Senzatia a fost impartasita si de Marius, care tot in pantaloni scurti a mers.


Ajungem in Novaci, intr-un final, la intersectia cu DJ 655. Nu cred sa ma fi bucurat vreodata mai tare ca vad un indicator ce anunta o urcare de 10%, precum azi. 
Dupa ce am inghetat toti, e un prilej bun sa ne incalzim nitel la deal. Odata cu noi, poate se mai incalzeste si apa din haine si n-o sa ne mai simtim atat de ciudat.
Oricum, jos sunt aproape 10 grade. Cand am plecat din Ranca, termometrul indica 4. Deja pot spune ca e cald :)


Poze nu am mai facut. Eram disperati sa ajungem odata, mai ales ca ploaia tot insista sa isi faca simtita prezenta. Oprim prin Baia de Fier langa niste meri plini. Acele mere rosii nu puteau fi refuzate.
Astfel constat ca de vreme buna nu am mai baut apa, fiind atat de frig. 
Merele sunt zemoase si merg "la fix".


Drumul dintre Novaci si Polovragi este unul frumos, foarte pitoresc si valurit. Urci 10%, cobori 7%. Urci 12%, cobori 10%. Dar nu sunt pante lungi.


Ajunsi la manastire, ploaia incepe mai tare. Ne schimbam pe fuga, urcam bicicletele, indesam tot echipamentul leoarca in pungi si purcedem catre pensiunea Cheile Oltetului (chiar langa manastire).
Restaurantul e deschis. Ceai, ciorba, ceva de mancare. Numa' bun :)


Astfel se incheie o tura ..cu niste aventura. Ne-a placut chiar mult, in ciuda frigului. Ce-i drept, nici ca mai fac ceva similar pe o vreme de genul asta. Iar daca mai fac, o sa am mai multe haine pe mine, caci altfel fac reumatism direct.

O mica diagrama/schema - adusul la piept a halterei ("clean" in Engleza)

$
0
0
O ilustrare buna, cu niscaiva detalii (greutatea este un exemplu..e IMPERATIV sa incepeti cu o bara goala, sau cu greutati mici).



O singura mentiune: in faza de "primire" a halterei, nu este necesara o saritura daca greutatea este mica (sau daca locuiti si exersati la bloc si aveti vecini sub voi).

Exercitiile cu haltera se pot face si fara bara olimpica, intr-un spatiu mic (un articol detaliat cu privire la echipamente sugerate..in curand - am tot promis, dar nu am avut timp).

Un exercitiu bun, ce imbina (in mare):

  • indreptarile (prima etapa)
  • efort exploziv (odata pusa in miscare, halterei ii trebuie un "imbold", dictat de extensia completa a corpului intr-un efort exploziv)
  • genuflexiuni cu haltera in fata (primirea barei se face intr-o genuflexiunie cu bara la piept)


Pentru a va pregati mai bine in vederea executiei:

  • efectuati exercitii de flexibilitate/mobilitate a incheieturilor de la maini
  • indreptari (stil clasic, nu sumo sau alte variatii!)
  • presa (stand in picioare)

Despre "vegetarianism"

$
0
0
Cred ca nu exista persoana sa nu fi auzit de termenul asta. La fel, despre vegani, dar despre ei nu vor vorbi caci imi pare o extrema ilogica.

La prima vedere pare interesant. Si chiar o provocare. N-am ce spune, in era suprainformarii orice "trend" practicat de cate-o comunitate, fie ea si online, devine interesant. Mai ales cand i se prezinta doar avantajele.

Cum consider ca cel mai bine este sa incerci pe propria ta piele astfel de regimuri de viata, voi impartasi gandurile si experienta strict personala.

Inainte de toate, doresc sa fac cateva clarificari:

  • Nu am nimic cu cei ce reusesc sa manance astfel pe termen lung. Fiecare este liber sa actioneze cum considera cand vine vorba de stil de viata, sanatate, integritate, credinte si altele conexe
  • Foarte probabil, acest mod de a te alimenta este o alternativa buna pentru persoanele in general sedentare. Cat timp ai in vedere un echilibru optim din punct de vedere al nutrientilor, nu cred ca ai ce pati
  • A fi vegetarian nu este ceva nou. Si nici nu trebuie sa fie scump! In ciuda fitelor din prezent, e foarte la indemana sa mananci cas proaspat cu rosii/ardei/castraveti/salate/patrunjel, sa degusti un bulz bun, sa savurezi o mancare buna, neaosa, de fasole sau mazare sau o ciorba aromata de zarzavat. Nu iti trebuie quinoa sau mai stiu eu ce alte fasoleturi de provenienta asiatica. Te poti limita la migdale, seminte crude de floarea soarelui, stafide, miere, polen, faguri, bors, etc.
  • Daca practici si sporturi de forta (haltere, powerlifting), sansele sa reusesti fara a folosi prafuri (adica suplimente proteice) imi par destul de mici
Acum, sa detaliez, pe scurt (stiu ca va plictisesc).

Am incercat de 2 ori sa merg pe un regim de genul asta. Cand spun ca nu sunt adeptul chestiilor fitoase si ca nu ma intereseaza semintele foarte scumpe de provenineta asiatica, am in vedere si factorul genetic. 

Sa fim seriosi, bunicii nostri nu spuneau "suntem vegetarieni!" cand tineau posturile lungi.
Totodata, accesul la carne era destul de limitat. Si a fost secole la rand limitat, caci nu existau frigidere, fast food-uri, hypermarket-uri si altele de genul. 
In prezent, suntem asaltati cu mancare la orice colt de strada: shaorma (a devenit mancare nationala tampenia asta...si macar de-ar avea vreo legatura cu shawarma de la origini), covrigi, pateuri, hamburgeri...
Totodata, nu mancau quinoa, alge de mare, fasole nu stiu de care...

Revenind. Prima oara am tinut o astfel de "cura" din motive de sanatate. Dupa vreo luna si ceva, turele lungi de bicicleta parca nu mai mergeau la fel. Oboseala se instala mai repede, iar refacerea dupa efort era mai lenta. Astfel, am revenit la "omnivorism".

Vara asta in schimb, dinspre sfarsitul lunii iunie, am mancat vegetarian. Au fost vreo 2-3 ocazii in care am mancat un pic de carne (si atunci a fost pui de tara sau un carnat uscat - la munte), dar atat. 

M-am alimentat cu: multe fructe (mai multe decat mancam in mod normal), miere, polen, iaurt, branza telemea de vaci proaspata, salate, mancaruri din mai tot felul de legume din piata (rosii, albituri, ardei, ceapa, verzeturi, zarzavat, etc.), ciorba de legume, fulgi de porumb, mamaliga, migdale, nuci, seminte de floarea soarelui, halva, foarte rar soia...astea fiind doar cateva care-mi vin in minte. Nu  am folosit suplimente alimentare de nici un tip. Cat timp nu am inaintat in varsta si nu am carente clare de vitamine, corpul trebuie sa proceseze singur ce-i trebuie, din alimentatie.

Ei bine, mi-am vazut de activitati. Mers pe munte, alergat, bicicleta (atat casa-serviciu cat si ture) si exercitii cu haltera (genuflexiuni, indreptari, presa, adus la piept, stilul aruncat).

Initial am pierdut vreo cateva kilograme (mai precis vreo 4) in 2 luni, dar asta s-a datorat eliminarii fainoaselor (asta nu are legatura cu vegetarianismul, caci era un obicei sa mai rontai grisine si sticks-uri inainte). Totodata, sunt convins ca am pierdut si din masa musculara, corpul incepand sa o descompuna partial.

Desi alerg mai bine (fapt ce se datoreaza scaderii usoare in greutate + antrenamentului din ultimele 2-3 luni), au inceput sa apara, mai intai izolat, senzatii de ameteala. Mai ales cand ma ridicam mai brusc. 

Am zis ca o fi de la vreo oboseala, insa aveam perioade in care senzatia persista. Ulterior, exercitiile de forta au inceput sa aiba de suferit. Implicit, si eu.

Nu mai puteam sa folosesc aceeasi sarcina ca in trecut iar spasmele musculare incepeau sa creasca in intensitate. Surpriza majora a fost cand am incercat sa ridic, la presa, 50 kg. Puteam fara nici o problema in trecut, dar fix acum cateva zile am avut un blocaj. Muschii nu ascultau deloc si nu puteam sa mai fac nici o contractie, de nici un tip.

Eficienta in cazul indreptarilor a scazut, din nou. Daca la 2 luni si jumatate de cand m-am apucat de activitatea asta, faceam dimineata 25 de repetari cu 100 kg, iar apoi continuam cu aruncatul de la piept, acum aveam dificultati in a imi controla respiratia dupa 5 indreptari cu 90 kg. Initial am spus ca e in capul meu si am tras de mine, dar nu ma simteam deloc ok in zilele ce urmau.

Febrele musculare au inceput sa fie acute si durau ceva mai mult. Astfel, am decis ca nu e de mine. 
Poate, pentru metabolismul si stilul meu de viata, nu este ceva potrivit.
Asa ca am reintrodus carnea de pui si pestele (mancam cate-un ton din cand in cand). 

Cum am mai zis, refuz sa iau vitamine si prafuri proteice. Mi se pare absolut stupid sa nu mananci o bucata de pui la o masa, dar sa bagi in tine prafuri ca sa nu te ia vertiju'.

Desi antrenamentele mele de forta nu au scopul de a ma ghida catre un concurs de powerlifting, chiar tin la activitatea asta. Imi place. O fac pentru mine, pentru conditionare si aportul de forta si stabilitate resimtit celelalte sporturi: alergarea si bicicleta. 
Sa le spunem ca sunt complementare...plus ca te simti interesant cand salti de la sol 100+ kg, sau cand "jonglezi" cu o haltera incarcata bine deasupra capului, sau cand faci mersul fermierului cu sacosele de la Cora.

Pentru asta, am nevoie si de proteina animala. Muschiul nu poate creste cu ierburi decat daca petreci toata ziua mancand (asa cum fac erbivorele mari in salbaticie). 

Plus ca, genetic, ai nevoie si de carne ocazional.
Stramosii nostri (despre romani vorbesc) mancau slanina si carne de porc pentru a face fata iernilor cu temperaturi de sub -20 de grade Celsius. Si carnea era RARA.

Evident, este o experienta. Si o parere. 
Dar, fac doar un apel: incercati intai pe pielea voastra si faceti niste analize periodice (o data pe an macar), astfel incat sa prindeti orice potential dezechilibru din timp. Daca veti constata ca va simtiti ok, inseamna ca va prieste, ceea ce este foarte bine.

Abia dupa aceea, militati pentru un anume stil de viata. Sau, mai bine zis, expuneti-va doar parerea, caci e decizia fiecaruia ce face.

Importanta este moderatia. Si acea bucata de pui nu e problema adevarata din alimentatia zilnica. 
Problema consta in covrigei, croissante, napolitane, ciocolata, prajeli in ulei, paine alba, drojdie......si aerul de Bucuresti ;)


Comana Park Trophy - 25 octombrie 2013


20 octombrie 2013 | Plimbare Bucuresti - Mihai Bravu - Comana - Bucuresti

$
0
0
Cum duminica se anunta vreme frumoasa, am zis sa nu ne plictisim pe acasa si sa iesim la o relaxare.
Planuim sa participam si la concursul Comana Park Trophy, asa ca am incarcat si track-ul lor pe GPS si am zis sa facem si o recunoastere a traseului oficial.

Momentan traseul este inca neecologizat si nemarcat iar unele poteci arate si (dupa parerea mea) neciclabile. Veti vedea cateva poze, pe care le-am trimis pe mail si organizatorului. Raspunsul a venit prompt (multumiri :) ).
Ovidiu Cocieru, organizator al evenimentului, ca raspuns la mail-ul trimis, a afirmat ca in aceasta saptamana va fi amenajat traseul (inclusiv curatarea), tocmai pentru a nu munci de doua ori.
Totodata mai spunea ca exista si oameni rauvoitori, dar au planuri de siguranta si traseul va fi reconfigurat in cel mai rau caz, astfel incat sa se mearga doar prin zone ciclabile.
Deci, ar trebui sa fie ok in cele din urma.

Revenind la plimbarea noastra, pentru a lua micul dejun de duminica (la pachet), am pedalat aproape 50 km din Bucuresti pana in Mihai Bravu :).

Am mers pe europeanul de Giurgiu. Nu il recomand, caci este destul de galagios, dar banda de urgenta ajuta. Vroiam sa inspectam si drumul dintre Uzunu si Mihai Bravu (care este bombardat si nu as merge cu masina pe acolo), ca sa stim daca e abordabil pentru masina in dimineata concursului.


Route 2,361,507 - powered by www.bikemap.net

Nu sunt prea multe de zis, asa ca voi pune cateva poze facute pe traseu. Vremea a fost foarte buna iar prin padurea dinspre Comana e chiar frumos pe potecile neamenajate.




Poze cu o parte a traseului Comana Bike Trophy, din padurea Mihai Bravu.
Asa arata duminica asta, pe 20 octombrie, dar nu va ramane in acest fel, conform raspunsului din partea organizatorilor. Avem toata increderea ;)






Mai departe, poze facute intre Mihai Bravu si Comana si, ulterior, prin Comana. Dupa ce iese din bucata de padure ce apartine de Mihai Bravu, traseul concursului merge in paralel cu calea ferata, pe langa camp. O zona frumusica si ciclabila.




La una din intrarile in Parcul Comana. Dovada nesimtirii multor vizitatori. Un fapt trist.










Dupa ce iesim din Comana, in zona barajului Neajlov...ratuste :).







O plimbare de duminica, pe vreme buna. Stiu ca par multi kilometri, insa am mers cu o medie de 14-15 kmh. Relaxat, cu pauze cand am avut chef, cu poze..si altele. Am pedalat efectiv 5 ore si jumatate.

Intoarcerea a fost prin Adunatii Copaceni, pe DN5A, Comana - Varlaam. Recomand optiunea asta, pentru a pedala cat mai putin pe drumul european.

Totodata, pentru cei ce vin la concursul de pe 26 octombrie, recomand cu caldura sa veniti cu masinile prin Comana. Drumul dintre Uzunu si Mihai Bravu este execrabil! Abia mergeau masinile. Este bombardat. Drumul dintre Zarnesti si Plaiul Foii imi pare mai practicabil decat asta...asa ca, o incalzire intre Comana si Mihai Bravu este binevenita inainte de concurs :).

Lumina de toamna

Pe poteci de Brumarel...

12-13 octombrie 2013 | O degustare tomnatica a Marginimii Sibiului

$
0
0
In week-end-ul 12-13 octombrie am degustat zona Sibiului in formula de 4 insi, impreuna cu Marius si Mircea.

Traseul parcurs



Route 2,356,465 - powered by www.bikemap.net

Poze

Dragos si Marius

Mai multe poze puteti vedea aici (caci s-au facut multe si nu ar avea sens sa incarc - si mai rau - pagina).


Prima zi - Sambata


Ca multe alte zone din tara, si aceasta era in vizor de ceva vreme. Am schitat un traseu impreuna cu indicatiile pretioase si binevoitoare ale unui coleg de pe forumul de ciclism, sopinel, care mi-a raspuns cu draga inima si cu lux de amanunte in legatura cu un anumit segment de drum.
Totodata, i-am promis ca voi reveni oricum prin zona pentru o iesire, insa cea de week-end-ul asta era mai "in familie" si intr-un ritm mai lejer.

Asa ca ne-am intalnit sambata dimineata in parcarea McDonalds de la Metro Militari, pe la ora 6. Bezna si racoare, ca doar este toamna acum.

Stabilim sa mergem adunati pana la Talmaciu, unde vom lasa masinile. Vom da o fuga si pe la parintii lui Mircea, in Calimanesti, pentru niste "combustibil". Preacunoscutul si veneratul nectar incalzitor de suflete este asigurat, ca de obicei, de maestrul de ceremonii Marius. "Ultimele picaturi", ca sa-l citez. "Am pus in sticla asta de-o jumate iar restul, 2 degete, pe fundul sticlei asteilalte, de 2 litri". Acel "dejt" de licoare aproape ca s-a evaporat instant, facandu-i in ciuda lui Mircea care urma sa fie la volan. Insa era necesar, caci Marius a pedalat de acasa pana in Militari in pantaloni scurti si tricou.

Ne urnim.
Avem parte de ceata densa pe drum pana spre Pitesti, cand incepe sa o lase mai moale. Se anunta o vreme superba dincolo de munti, pentru sambata si chiar duminica. Speram din tot sufletul sa fie astfel, caci zona pare superba iar toamna este, nu-i asa, un peisagist desavarsit.

Dupa ce trecem pe la parintii lui Mircea, cu vezicile arhipline (unii dintre noi) tragem degraba in benzinaria OMV de la Castrul Roman. Tot aici halim si micul dejun. Vremea pare frumusica, doar ca este curent in vale iar soarele este inca timid.





Mai zabovim un pic si pornim din nou la drum. Nu mai este mult.

In Talmaciu, dupa o scurta perindare prin centrul localitatii, lasam masinile langa biserica, pe locuri special amenajate. Dam jos bicicletele, le echipam, luam rucsac/ghiozdan/etc. pe noi si....sun la pensiune, pentru a spune ce anume dorim de mancare pentru diseara.

O mica paranteza: cazarea am aranjat-o la Casa Lucas din Gura Raului, pe care o recomand cu drag. 80 RON camera dubla.
Cum in zona nu exista restaurante iar acela este punctul nostru de oprire pentru ziua de sambata, doamna ne-a spus ca ne poate gati ceva. Astfel, a ramas sa o sunam sambata dimineata cand intram in traseu, ca sa ii comunic ce anume am dori si daca dorim si un mic dejun pentru duminica.

Optam pentru tocanita de pui cu mamaliga. Suna bine si, in mod cert, este o alegere buna luand in calcul ca este gatita chiar de gazda.

Primele pedale se dau cu spor pe drumul dintre Talmaciu si Sadu. Temperatura incepe sa creasca si, incredibil pentru niste bucuresteni, mergem pe (sau un pic pe langa niste) piste pentru biciclete trasate pe carosabil.









Din Sadu, continuam catre Raul Sadului. Drumul serpuieste frumos printre case specifice regiunii. Tot de aici, incepe o bucata buna de vreme in care voi merge chiar si cu aparatul de gat.

Peisajele sunt extraordinare, oamenii sunt frumosi, casele sunt simple si frumos gospodarite. Aceste lucruri vin ca o mare noutate (ma rog, nu chiar noutate...mai degraba, ca o gura de aer proaspat) pentru niste pedalatori amatori obisnuiti cu chiciul muntenesc (exista mici exceptii in zona de sud unde inca mai gasesti sate frumoase, insa le numeri pe degetele de la o mana) si cu gradul enorm de cocalareala cotidiana.





Dupa ce iesim din Sadu, oprim - la un moment dat - pe marginea drumului pentru a cinsti :)




Noroace!
Drumul este in usoara urcare prin valea raului. Ne oprim des pentru poze iar soarele incepe sa ne incalzeasca din ce in ce mai mult. Intr-o curte, o vacuta isi spala de zor vitelul.

Ocazional, gasim cate-un indicator pentru trasee de drumetie, ce pleaca din sau se intersecteaza cu acest drum judetean.













Privirile fug in continuu catre dealurile din jur, iar indicatorul rutier ce limiteaza viteza maxima la 25 kmh nu putea fi mai bine plasat! Este viteza cu care poti "rula" pentru a gusta aceste locuri. Cine goneste in tromba, e din alt tablou.















La scurt timp dupa iesirea din Raul Sadului, asfaltul judetean se termina si intram pe forestier. Fapt marcat si de prezenta lui Marius, ce scotocea dupa sticla.


Un pic mai sus intalnim un grup de biciclisti ce abordau un alt drum forestier ce se ramifica din al nostru si duce pana in Voineasa. Ne uram drum bun si continuam periplul, trecand pe langa o hidrocentrala (care nu sunt sigur daca tine de barajul Gatul Berbecului, care este ceva mai in amonte..daca stie cineva exact, sa imi dea de stire).

Urcam treptat pe un forestier superb, inconjurati de susurul apei si de culorile toamnei.













Oprim pentru realimentare si un pic de relaxare in bataia soarelui.



Inainte de barajul Gatul Berbecului, la o bifurcatie, ma incurc nitel si strig "la stanga!". Astfel, o luam pe un drum pret de vreo 700m pana ce dam de un tunel si ma prind ca am gresit directia.
Ma uit pe GPS si, intr-adevar, ne duceam catre celalalt mal al barajului, aparent. Ne intoarcem la ultima intersectie, facem dreapta si incepem sa urcam. Ne oprim nitel mai sus, privind catre lacul de acumulare.











Urcusul este mai accentuat, insa drumul ramane la fel de bun. Dupa cativa kilometri, ajungem la o alta bifurcatie, unde facem dreapta catre Paltinis. Pe indicator scrie ca am mai avea 17 km. Adevarat, insa nu toti sunt de urcat.

Pe masura ce intram in golul alpin, ne apropiem de cota maxima a turei: 1690m. Privelistea se deschide imbietor.
Luam apa de unde gasim. Se prelinge destula printre ierburi si este chiar buna de baut.









Odata ajunsi in culme, ne punem ceva anti-vant pe noi si o luam la vale, catre Paltinis. Pana acolo, coboram destul de repejor pe acelasi forestier bun, ocazional stropindu-ne in cate-o baltoaca.

Ajunsi la asfalt, o apucam catre Gura Raului, la vale. Cu viteza. Ne oprim de vreo doua ori, atat pentru poza de grup, cat si pentru peisaje. Soarele se indreapta catre apus.










Dupa o coborare zdravana cu niscaiva ace de par (drumul catre Gura Raului ce se ramifica din DJ 106A - ce leaga Sibiul de Paltinis), ajungem in Gura Raului.
Nico se gandeste sa ia cate doua beri (ca doar a fost ziua ei - La Multi Ani!) in eventualitatea in care nu gasim pe la pensiune. Asadar, dupa un mic popas la un magazin din centrul satului, continuam catre cazare, ce se afla spre iesirea catre barajul Gura Raului (DJ 106M).



Ajunsi la pensiune, am fost foarte placut impresionati. Doamna Kainz Corina, impreuna cu sotul sau (austriac de origine), au cladit aceasta pensiune in urma unei povesti frumoase. Va las sa o aflati chiar de la dansa, in caz ca ii faceti o vizita. Sunt niste oameni foarte amabili si cu care ai ce vorbi.

Pensiunea este foarte curata, facuta simplu si cu bun gust, ca pentru dansii.
Bicicletele au stat in siguranta, chiar langa intrarea casei.

Legat de mancare, pffff! O tocanita de pui, servita cu mamaliga fierbinte, smantana proaspata, urda, muraturi aromate si paine ardeleneasca. Consistent, delicios, indestulator pentru absolut toata lumea. Greu de descris! Nu va ganditi la o tocanita ca prin sud, ci la un soi de paprika combinat cu ciulama. Foarte bun!

Dupa cateva istorisiri, ne retragem la somn. Este cald si bine in camera. Liniste. Dormim cu spor.

A doua zi - Duminica

Ne trezim dupa un somn reconfortant. Deschizand geamul, ma lovesc linistea, aerul curat si peisajul.

Impachetam hainele si coboram la micul dejun. La fel de consistent si de bun precum a fost si cina de cu o seara in urma.

Usurel, iesim si ne luam ramas bun de la gazde, cu gandul serios de a reveni in zona (doar mai sunt atatea de vazut!).

Ne oprim in centru. Vedem pe drum multa lume care se duce, imbracata frumos si sobru, la biserica. La prima vedere am crezut ca este o biserica catolica, insa dupa ce am intrat nitel, m-am lamurit ca este ortodoxa.

Ce m-a indus in eroare? Faptul ca totul era curat, bine organizat, in biserica nu se inghiontea lumea, nu se faceau cruci in mod obsesiv de afara, lumea nu era buhaita si "speriata" de preot iar in biserica, in mijloc, era un spatiu chiar frumos amenajat, separat de un soi "gardulet" de lemn. Si, din nou, oamenii. Binevoitori, veseli, imbracati frumos, decent, simplu.

In vreme ce la moastele sf. Parascheva din Iasi oamenii mureau si se inghionteau prosteste (ca sa nu fiu inteles gresit, nu am nici o problema cu Iasiul sau Moldova, ba chiar dimpotriva! In contextul de fata, este doar un exemplu vazut la stiri in noaptea de sambata spre duminica; acelasi fenomen legat de institutia Bisericii - exploatand oameni nevoiasi, fie cu duhul, fie cu buzunarul - il observam in majoritatea zonelor tarii, iar daca punem la socoteala si ce este prin Bucuresti...o luam razna!), aici vedeam disciplina si dorinta onesta de a merge la un lacas de cult din inima unei comunitati, intr-un scop comun.

O mare diferenta de imagine si, mai mult ca sigur, mentalitate si filosofie de viata.

Insa, aceasta este o alta discutie pe care o voi purta cu drag ca tangenta la relatarea unui tur al bisericilor fortificate din Transilvania (ma rog, al unei parti...cred ca la anul).

Si aici mai vedeai cate-un cersetor, insa nimic ostentativ. Mircea a fost binefacatorul catorva prunci.







Iesim din Gura Raului si continuam catre Poplaca (DJ 106D). Mergem paralel (oarecum) cu muntii. Drumul este nitel valurit, insa liber si este o mare placere sa pedalezi.










Dupa Poplaca, avem parte de o urcare. In culme, vedem un panou descriptiv al unui traseu cicloturistic din zona, ce poarta numele lui Emil Cioran. Tot respectul!
Aveam sa aflam ca sunt mai multe trasee, de diferite tipuri (inclusiv pentru MTB), amenajate de asociatia "Tura in Natura".

De aici, coboram in Rasinari, intram nitel pe drumul Sibiu-Paltinis, ca sa-l parasim mai apoi facand dreapta, catre Cisnadioara (Michelsberg - nume inspirat de arhanghelul Mihail).

Este mai cald decat ieri. Termometrul ciclocomputerului imi arata 22 de grade aproape.










Zaresc branduse in padurea de la marginea drumului, asa ca ma opresc pentru doua poze.



Intram in Cisnadioara. Dupa o mica balaureala prin centrul vechi (am trecut pe langa biserica protestanta), revenim in drum si dam sa continuam catre Cisnadie. Insa, Nicoleta vede sus pe deal o fortificatie.

Trebuie neaparat sa mergem! Astfel, facem imediat dreapta pe strada "Sub Cetate" si..ajungem tot in piata centrala, dar pe o strada neasfaltata in panta, foarte frumoasa de altfel. Cumparam de la o doamna (ce statea langa o toneta din piata) bilete de acces (5 lei/pers.), legam bicicletele si urcam catre biserica fortificata Michelsberg.

Pentru mai multe informatii legate de Cisnadioara si istoria acestei superbe biserici fortificate, va las in compania Wikipedia, caci acolo sunt centralizate mai multe informatii intr-o maniera mult mai coerenta decat as putea s-o fac eu:

Toamna coloreaza in mod sublim drumul ce urca pana la cetate.

Ajunsi sus, ne punem pe citit si fotografiat.
In zona altarului se intalnesc placi funerare stramutate in anul 1940 (apartinand ofiterilor, soldatilor germani si austro-ungari cazuți in 1916) din cimitirul de la Gusterita.





























Privelistea e magnifica!






Incantati de ce am vazut, coboram inapoi in piateta, dezlegam bicicletele si o luam la vale catre Cisnadie (Heltau).
Distanta pana in "orasul-frate" este chiar mica, putand fi parcursa lejer si la pas.

Biserica din Cisnadie se vede de departe si este chiar la o intersectie unde noi trebuie sa cotim la dreapta, catre Sadu-Talmaciu si, implicit, catre finalul acestei ture. Dar, inainte de toate, oprim pentru a o vizita.

La intrare ne intalnim cu un domn amabil care ne povesteste cate una-alta, spunandu-ne ca nu stie unde este doamna careia trebuie sa ii platim biletul de acces (tot 5 lei) in urma caruia ne va deschide poarta.

Din vorba in vorba, dansul ne povesteste cum in Sibiu s-au pus la pamant niste obiective turistice fabuloase, completand cu "nu stiu de unde sunteti, insa cei ce au facut dezastru prin Sibiu au venit cu bani de la Bucuresti si fara nici un interes de a proteja ceva valoros. Astfel, au daramat, efectiv". Hm, oare de ce nu imi suna strain acest mod de a fi?

Intre timp, apare si doamna care administreaza biserica. Fusese la masa.
Ne deschide poarta si ne spune ca putem urca si sus in turn, fara probleme.

In interiorul fortificatiei se regasesc si vechi obiecte folosite in agricultura sau prin gospodarie.












La interior, biserica arata la fel de frumos. Orga este impresionanta.

Dupa un mic tur, urcam in turn. Si tot urcam. Ajungem la clopote (vechi, de altfel, conform inscriptiilor) si vedem niste scripeti venind din tavan.

Cum nu era vreun cordon care sa impiedice urcarea, abordam o scara mai abrupta si ajungem in zona ceasului. Mecanismul este foarte bine protejat, inchis intr-o cutie cu geam gros, din care se aude cate-un "clanc" puternic pentru fiecare secunda.

Fascinant sa privesti grija cu care este lucrat totul.










Clopotar motorizat :)






Explorand zona turnului, ajungem in cateva incaperi dedicate simpozioanelor de arta si, aparent, workshop-urilor foto.








La scurt timp dupa ce coboram din turn, ceasul bate sfertul de ora. Bine ca nu eram intre clopote.

Ne reunim cu Mircea (care nu a vrut sa mai intre si a ramas cu bicicletele vis-a-vis de biserica) si o luam catre Sadu - Talmaciu. Drumul este (si aici) putin valurit, ca mai apoi sa coboare direct in centrul Sadului.

Norii se aduna in departare si incepe sa bata vantul din fata si, ocazional, din lateral dreapta. Bine ca s-a stricat acum vremea si nu ieri.
Cateva poze inainte de a ajunge inapoi la masina.






Astfel se incheie o tura superba.
Si da, este doar o degustare pe fuga a acestei minunate zone. Sunt o gramada de vazut pe indelete, intr-un tur de cateva zile sau, chiar in mai multe :).
Multe locuri ce trebuiesc savurate, multe peisaje cu care sa iti incarci sufletul si multe istorisiri si lucruri interesante de citit.

Vom reveni, cu ceva mai mult timp la dispozitie.

Cat timp urcam bicicletele pe masina, isi face aparitia o pisica foarte draguta si sociabila.


Purcedem pe Valea Oltului, inapoi catre Bucuresti.
Deindata ce trecem muntii, temperatura este cu aproape 10 grade mai mica, este innorat si ploua ocazional.

Dar nu mai conteaza..ne-am facut "plinul".

SkyRun Bucuresti - 7 decembrie 2013

Viewing all 195 articles
Browse latest View live